HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.09.2023.

Susret dijecezanskih svećenika Zagrebačke metropolije ređenih 2006. godine

Prigodom spomena na 17. obljetnicu prezbiterskog ređenja svećenika zaređenih 2006. godine u prvostolnicama Zagrebačke crkvene pokrajine, u župnoj crkvi sv. Jurja mučenika u Maruševcu (Varaždinska biskupija) u ponedjeljak 11. rujna, euharistijsko slavlje predslavio je vlč. mr. Alen Lulić, župnik u župi Uzašašća Gospodnjega u novozagrebačkom naselju Sloboština (Zagrebačka nadbiskupija).

U svojoj pozdravnoj riječi organizator ove obljetnice i župnik domaćin vlč. Krunoslav Milovec podsjetio je kako je prije 17 godina u zagrebačkoj katedrali tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zaredio devetoricu mladomisnika, a u narednim tjednima u Varaždinu i Požegi zaređena su još četvorica svećenika. U molitvu je vlč. Milovec preporučio i dvojicu svećenika iz generacije koji su posustali na putu svećeničkog života. Nadalje, slavljenike koncelebrante pozvao je da se u slavlju spomenu svih onih s kojima su povezani i koji su ih pratili na svećeničkom putu, kako živih tako i pokojnih, a posebno članova obitelji u kojima su rasli, župa iz kojih su krenuli u sjemenište i bogosloviju, u redovničke zajednice, kao i župnika, župnih vikara, redovnica, svih koji su ih pratili kroz život.



Prigodnu propovijed održao je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i ravnatelj Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji. U svojoj homiliji, vezujući se uz svetopisamski tekst iz Matejeva evanđelja (Mt 4, 18-20), zapitao je okupljene: "Kako je moguće da su Isusovi prvi učenici odmah sve ostavili i pošli za njim?“ te je odmah dao i odgovor zašto su se odazvali: „U Isusovim su očima vidjeli jedno drugo more, drugačije od Galilejskog mora koje im je do tada bilo izvor života. Naslutili su u Kristovom pogledu jedan ocean Božje ljubavi i beskraj vječnog života, a to isto na sebi svojstven način osjetili smo i mi te spoznali duboko u našim srcima da ništa nije tako lijepo kao što je lijep Krist koji nam se kao Bog i vječni Svećenik daruje i objavljuje, osobito u svetoj liturgiji.“

Nadalje, citirajući dijelove apostolskog pisma pape Franje „Patris corde“ te prigodni govor pape Benedikta XVI. iz 2009. godine tijekom proglašavanja Svećeničke godine o 150. obljetnici rođenja za Nebo arškog župnika sv. Ivana Marije Vianneya, zahvalio je okupljenoj generaciji ređenika: „Uvijek iznova nastojite usklađivati svoje korake sa smjerom koji nam On pokazuje. Po tom poistovjećivanju s Kristom, po tom nastojanju da naša osoba i naše poslanje budu jedno, naš svećenički život i služenje dobivaju plodnost koju, siguran sam, prepoznaju povjereni nam vjernici!“

Završavajući svoje razmišljanje preč. Pavlaković se poslužio i prigodnom meditacijom svetog pape Ivana Pavla II. iz papinog Pisma svećenicima u prigodi Velikog četvrtka 1979. godine te zaključio: „Dragi prijatelji! Potrebni smo mnogima. Kada svećenik čvrsto i sigurno korača za Kristom, koraci mnogih drugih također se na Kristovom putu učvršćuju. Hvala vam što slijedite Krista unatoč zahtjevnosti Njegovog puta!“, poručio je rektor sjemeništa na Šalati. Nakon blagoslova i zajedničkog fotografiranja u spomen na proslavu obljetnice svećeništva, slavljenici su se uputili na zajednički ručak.



Svećenici slavljenici zaređeni 2006. godine su: Alen Lulić, Marko Kovač, Matija Pavlaković i Luka Slijepčević iz Zagrebačke nadbiskupije, Saša Jozić iz Sisačke biskupije, Krunoslav Milovec, Damir Slamek i Ivica Puškadija ml. iz Varaždinske biskupije te Želimir Žuljević iz Požeške biskupije. Ovogodišnjoj obljetnici ređenika generacije 2006. pridružio se i župnik župe Uskrsnuća Isusova u Kućan Marofu vlč. Zoran Gložinić. Zbog ranije preuzetih obveza i osobne spriječenosti, slavlju nisu mogli prisustvovati preč. mr. Marko Kovač (Zagrebačka nadbiskupija) te mons. dr. Želimir Žuljević (Požeška biskupija).

preč. Matija Pavlaković



Ispišite stranicu: