HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.02.2018.

Stručno usavršavanje odgojitelja Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu



Na inicijativu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matije Pavlakovića održao se, u periodu „slobodnog vikenda“ za sjemeništarce od 23. do 25. veljače ove godine, seminar za odgojitelje već spomenute Ustanove kojeg je predvodio i animirao vlč. mr. Đuliano Trdić, svećenik Riječke nadbiskupije, liječnik i magistar dubinske psihologije, član Svećeničkog bratstva Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina te voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije koje djeluje na području Kvarnera od kolovoza 2017. godine.

Ovom dvodnevnom stručnom skupu pridružila se, na poziv Rektora sjemeništa, i prof. Ljuba Duvnjak, ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti u Zagrebu.

Ideja za realizaciju ovakvog skupa iznikla je na formacijskom susretu animatora za duhovna zvanja HBK-a i BK BIH-a u Gormiljaku pored Sarajeva, kroz razgovor preč. Rektora s dr. sc. Sandom Smoljo, voditeljicom Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije te profesoricom dubinske i kliničke psihologije na KBF-u u Sarajevu koja je zadužena za praćenje bogoslova u njihovu psihofizičkom rastu i razvoju tijekom filozofsko-teološkog obrazovanja i uže pripreme za svećeničku službu, kako bi jedan sličan „projekt praćenja“ kandidata za duhovna zvanja primjenili i na dječake adolescentske dobi koji imaju želju jednoga dana postati svećenici.

Tema ovog dvodnevnog stručnog skupa odnosila se na odgojne pristupe i etape kod adolescenata s posebnim naglaskom na kandidate za duhovno zvanje srednjoškolskog uzrasta koji se iz daljega pripremaju za svećeništvo i put prema bogosloviji.



Kroz zanimljiva predavanja, radionice, filmove, debatne klubove i sučeljavanje mišljenja obrađene su, između ostaloga i sljedeće teme: afektivna zrelost, antropologija kršćanskog poziva, gubitak figura autoriteta kod mladih danas, izazovi virtualnog svijeta u XXI. stoljeću, kako odgojiti volju kod adolescenata te odnosi strukturalne i nestrukturalne homoseksualnosti u periodu mladenaštva i zrelosti osobe.

Uz radni dio susreta, okupljeni odgojitelji sudjelovali su i na svakodnevnim misnim slavljima, euharistijskom klanjanju za nova duhovna zvanja, a kroz međusobno druženje razmjenjivali su s voditeljem susreta osobna iskustva, poteškoće, radosti i nadanja u procesu odgoja osoba adolescentske dobi.

Na ovaj način odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu pozitivno su odgovorili na dokument Kongregacije za kler iz 2017. godine pod naslovom: „Dar svećeničkog zvanja; Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis“ koji donosi temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i obrazovanju, a u broju 23. spominje važnost i zahtjevnost formatorske službe unutar izazova mladenačke dobi (adolescencija) te traži permanentnu izobrazbu formatora u Malim sjemeništima. (MP)
Ispišite stranicu: