HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.02.2018.

Stepinčevo proslavljeno u Zaprešiću



Ovogodišnji spomendan hrvatskog mučenika i nadbiskupa blaženog Alojzija Stepinca svečano je u Zaprešiću proslavljen u Župi sv. Petra ap. I, koju je bl. nadbiskup Stepinac utemeljio 4. studenoga 1945.

Euharistijska slavlja tijekom tri dana predvodio je i propovijedao p. Zrinko Nikolić, član Družbe misionara monfortanaca. U misi na samo Stepinčevo 10. veljače uz glavnog predsjedatelja p. Zrinka u koncelebraciji je sudjelovalo župni vikar Marinko Golek, a nazočan je bio i trajni đakon Ilija Nikolić.

U prigodnoj propovijedi p. Zrinko je istaknuo da danas slavimo blagdan bl. Alojzija koji je ljubio Boga i čovjeka te kako ovaj blagdan nikoga ne ostavlja ravnodušnim. „Stepinac je i danas mnogima uzor i putokaz. Bl. Alojzije je pokazatelj kako se živi vjera. Stepinac je pokazatelj kako se živi čovjekoljublje, domoljublje kako se za Isusa Krista i vječne vrijednosti živi i isto tako umire.“ 

U nastavku svoje vrlo nadahnute propovijedi p. Nikolić progovorio je o Bl. Djevici Mariji i bračnim vrednotama o kojoj bl. Alojzije Stepinac i danas progovara. Propovjednik je naglasio kako s pravom možemo reći da je Blaženik zaštitnik obitelji. Posebno od Stepinčeve obitelji možemo učiti o molitvi u kojoj je mali Stepinac od oca i majke učio svakodnevno moliti.

„Molitva je život Blaženika oblikovala od najranije dobi, molitva ga je poslije nadahnjivala i vodila kroz cijeli njegov život“, istaknuo je Nikolić.

Govoreći o svom sinovskom odnosu prema Bl. Djevici Mariji p. Zrinko je rekao: „U njegovo pamćenje bit će duboko zarezano i usjeći će se slika Marije Pomoćnice kršćana koja će ga pratiti, čuvati i voditi cijeli život.“

Bl. Alojzije u svojim pismima pišući roditeljima kršćanske djece govori: „Budite odani Majci Božjoj, molite krunicu dnevno da po njoj isprosite blagoslov i dar za svoju djecu.“ Nadovezujući se na riječi bl. Alojzija Stepinca propovjednik je nazočnim roditeljima i vjernicima poručio: „Nemojte misliti da djeca ne razumiju, nitko ne osjeća bolje pobožnost prema Bl. Djevici Mariji kao što to osjećaju djeca. Blaženik nam zato i danas poručuje da njegujemo svoj sinovski odnos prema Bl. Djevici Mariji; a obitelj je sveta jer je prvo mjesto zajedništva, prvo mjesto ljubavi i prvo mjesto u kojoj se iskusuje Božja ljubav i dobrota.“

Na kraju svoje propovijedi p. Zrinko pozvao je nazočne vjernike: „Molimo i  mi večeras našega Boga Oca da u zajedništvu Presvetog Trojstva što prije na čast oltara i svetosti podignu našega Blaženika kako bi nam i dalje bio pravi primjer kako odgojiti svoje srce. A vi, dragi župljani ove župne zajednice budite zahvalni svom utemeljitelju bl. Alojziju jer je u novije vrijeme isprosio vam tolike svećenike, bogoslove i redovničke kandidate i on je uvijek s vama. Na kraju euharistijskog slavlja vjernici su častili moći bl. Alojzija Stepinca koji su za ovu prigodu izvađene iz glavnog oltara.
 
Za proslavu svog utemeljitelja župljani su se pripremali dvodnevnom duhovnom obnovom koju je također predvodio p. Zrinko Nikolić. Pjevanjem i sviranjem na svim misama uveličao je Mješoviti zbor „Sv. Cecilije“.


Ilija Nikolić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: