HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.02.2018.

Stepinčeva župa sv. Obitelji iz Zagreba i ove godine pohodila Krašić



Župljani župe svete Obitelji iz Zagreba, 8. veljače 2018. hodočastili su u Krašić, sedmi dan devetnice u čast bl. Alojziju. U 17 sati započela je pobožnost svete krunice te u 17.30 sati uslijedilo je euharistijsko klanjanje sa posebnom nakanom za nova duhovna zvanja u našoj Zagrebačkoj nadbiskupiji. Euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati predvodio je vlč. Ivica Zlodi u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, rektorom Hrvatskog Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu te vlč. Ivanom Vučakom, domaćim župnikom.



Svojim lijepim glasovima liturgiju je obogatio zbor „Marijan Mihelčić“ iz istoimene župe sv. Obitelji pod ravnanjem s. Lucijane Bobaš. Tu župu, jednu od mnogih, osnovao je mučenik, blaženik Alojzije Stepinac. Dana 23. kolovoza 1936. blagoslovljen je kamen temeljac za novu crkvu i odmah se pristupilo gradnji. Crkva je stavljena pod krov pred Božić 1936. godine. Da su se radovi mogli tako brzo i bez zastoja odvijati, najzaslužniji je bio g. Antun Res, tvorničar, jer je dao izraditi sve nacrte i dao materijal, koji se mogao naći u njegovoj tvornici katrana, koja se nalazila u blizini. Župa je službeno utemeljena dekretom nadbiskupa dr. Antuna Bauera, 20. travnja 1937. g.



Vlč. Ivica Zlodi posvetio je propovijed mučeničkom životu bl. Stepinca, naglašivši kako je odbio odvojiti se od Katoličke Crkve pod prisilom Tita i njegove vlasti, makar je znao što ga čeka. Poručio je da bi se svi trebali truditi imati snage i uzdati se u Božju volju, kao i on do posljednjeg daha. Naime, umro je 1960. godine sa svijećom u ruci, koju mu je dala sestra, i sa riječima na usnama „Budi volja Tvoja“.



Kao i svaku večer devetnice, osjetio se duh zajedništva, duh vjere, duh snage, duh ljubavi, te prisutstvo našeg zagovornika na nebu. Nakon Euharistijskog slavlja, hodočasnici su mogli posjetiti spomen dom blaženika Alojzija Stepinca, sobe u kojima je provodio vrijeme kućnog pritvora. Odmah do kuće je i križni put posvećen Stepincu, pa oni koji nisu stigli na pobožnost, mogli su se pomoliti u tišini.

Katarina Stepinac,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: