HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.09.2016.

Sprovodni obredi i misa zadušnica za pokojnog akademika Klobučara



UVOD I HOMILIJA MONS. IVANA ŠAŠKA U SPROVODNIM OBREDIMA ZA AKADEMIKA KLOBUČARA

UVOD I HOMILIJA MONS. IVANA ŠAŠKA U MISI ZADUŠNICI ZA AKADEMIKA KLOBUČARA



Na zagrebačkom groblju Mirogoj u četvrtak 1. rujna pokopan je akademik Anđelko Klobučar, istaknuti hrvatski skladatelj, orguljaš i glazbeni pedagog koji je umro u Zagrebu 7. kolovoza u 86. godini života, priopćeno je iz HAZU-a.

Sprovodne obrede na Mirogoju i svetu misu zadušnicu u zagrebačkoj prvostolnici, za pokojnog akademika Klobučara, predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. dr. sc. Ivan Šaško.  

Uime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od akademika Klobučara oprostio se njen predsjednik akademik Zvonko Kusić, nazvavši ga vrhunskim glazbenikom, umjetnikom, kolegom, učiteljem i velikim čovjekom. Podsjetio je da je Klobučar od 1958. do 2004. bio glavni orguljaš zagrebačke katedrale, od 1968. profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od 1963. profesor na Institutu za crkvenu glazbu "Albe Vidaković".

Od 1988. bio je član suradnik, a od 1992. redoviti član HAZU, tako da je član Akademije bio ukupno 28 godina. "Njegov impozantan autorski opus istovremeno sadrži sakralne skladbe izvođački pristupačne puku kao i niz komornih partitura koje iskazuju sofisticirano iščitavanje i tome primjerenu najvišu izvedbeno-interpretacijsku razinu što uspijeva samo rijetkima. Orgulje su najbolje i najljepše opisivale njega samoga, njegovu vjeru i poniznost.

U narodu je desetljećima bio prisutan po brojnim, opće prihvaćenim i prelijepim liturgijskim i pučkim crkvenim napjevima koji se svakodnevno pjevaju u hrvatskim župama i crkvama na misnim slavljima i svečanostima. U baštinu je ostavio, danas tako rijetki i potrebiti osjećaj za sveto i uzvišeno u glazbi i umjetnosti uopće. Neizmjerno mu je velik doprinos obogaćivanju hrvatske liturgijske i sakralne glazbe", rekao je akademik Kusić.

Među osam misa akademika Klobučara istaknuo je Papinsku misu skladanu u povodu prvog posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1994., praizvedenu na zagrebačkom hipodromu na najvećem euharistijskom slavlju u hrvatskoj povijesti. "Djelo Anđelka Klobučara trajno je u duhu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. On se uvrstio u red najznačajnijih ličnosti i onih velikana koji su gradili i promicali ugled naše umjetnosti i kulture, te zadužili bivše, sadašnje i buduće generacije koje će s ponosom čuvati uspomenu na njega i njegov rad. Svojim djelom zadužio je hrvatsku umjetnost i kulturu te hrvatski narod na čemu mu vječna slava i hvala", zaključio je akademik Kusić.

Uime Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju od akademika Klobučara oprostio se tajnik Razreda akademik Frano Parać. Istaknuo je da je akademik Klobučar bio poveznica svih naraštaja u institucijama u kojima je djelovao te da je jednakom iskrenošću pridonio njihovom razvoju.
Dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević govorio je o djelovanju akademika Klobučara u toj instituciji, dok je glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban rekao da je najveća veličina akademika Klobučara u tome što nikad nije izgubio životnu radost.

Predsjednica Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika Višnja Mažuran poručila je da će i buduće glazbene generacije biti ponosne na spomen Anđelka Klobučara, dok je dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Tonči Matulić rekao da će o Klobučaru kao skladatelju i orguljašu teško biti reći posljednju riječ. Sprovod je predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško koji je zahvalio akademiku Klobučaru na svemu čime je zadužio hrvatsku crkvenu glazbu. (IKA)


Ispišite stranicu: