HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.10.2023.

Sprovod fra Smiljana Dragana Kožula, OFM na Mirogoju

Sprovodni obredi za pokojnog svećenika fra Smiljana Dragana Kožula, OFM, održani su u petak 6. listopada 2023. na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoju. Obrede je predvodio provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, OFM.


Sprovodnim obredima, uz obitelj i rodbinu, prisustvovali su provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko i provincijal Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivo Martinović. Uz njih, prisustvovali su i brojni drugi svećenici, trajni đakoni, redovnici i redovnice.

Provincijal Krišto istaknuo je kako je Božja logika “služenje na koje smo pozvani, što je činio i pokojni fra Smiljan po svom svećeničkom služenju. Isus je na sebe uzeo naše strahove i našu smrt kako bi nas učinio dionicima pobjede. U logici pšeničnoga zrna vjerujemo da Gospodin ima plan sa svakim od nas. Potrebno je prihvatiti da smo stvoreni za tu ljubav, iskazanu u Božjem Sinu na križu. Vjerujemo da je fra Smiljan po svome trpljenju ispunio svoje poslanje i sada gleda Gospodina na nebesima.”



Oproštajni govor izrekao je gvardijan franjevačkog Samostana Svetoga Križa u Osijeku fra Venancije Mihaljević. Fra Smiljanovu smrt povezao je s proslavom svetkovine sv. Franje kada se u franjevačkim crkvama i zajednicama slavio Obred preminuća i Franjin prelazak u vječnost. Sv. Franjo je i svoju smrt pretvorio u liturgijski čin. Fra Venancije je istaknuo kako je, po svjedočanstvu poglavara i braće u varaždinskom bratstvu, i fra Smiljan svjesno prihvaćao stvarnost dolaska „sestrice smrti“, kako bi sv. Franjo rekao.



“Dragi Smiljane, i mi se opraštamo od tebe, noseći te u svojim srcima i sjećajući se jednoga temperamentnoga brata, žestokog navijača i nogometaša, razgovorljivog sugovornika, žarkog Kristova propovjednika, gorljiva Marijina pobožnika, širitelja njezine slave i dragog brata franjevca... Budući da je tvoja smrt odjeknula u našoj crkvenoj, pa tako i svjetovnoj stvarnosti, kao da nam je rekla što si ti značio kako svojoj rodnoj obitelji koji su te voljeli i poštivali, tako i u svojoj franjevačkoj obitelji, obitelji Crkve i hrvatskom društvu. Opraštajući se od tvojih zemnih ostataka vjerujemo da je tvoja duša utonula u more Božjeg milosrđa. Mnogi su tvojim seminarima, propovijedima i ispovijedima otvarali svoje srce Bogu i njegovoj blagotvornoj prisutnosti”, kazao je među ostalim fra Venancije.

Sažalnicu zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše pročitao je fra Mario Zubak. Nadbiskup je poručio kako iskustvo zajedničkog hoda u Crkvi uči “da se bogatstvo svećeničkog i redovničkog života očituje ne samo po djelima vidljivima za života, nego i po plodovima koji tijekom vremena sazrijevaju. Život pokojnog fra Smiljana obilježen je raznolikošću službi u crkvenim ustanovama i institucijama, kao i pokretanjem inicijativa s ciljem osnaživanja Božjeg naroda u vrlo izazovnim vremenima. Njegovo prepoznatljivo pastoralno djelovanje, usmjereno na čovjeka u potrebi, temeljilo se na pouzdanju u Gospodina. Vjerujem da će se plodovi njegova redovničkog i svećeničkog djelovanja još dugo očitovati u životima ljudi koji su, povjerovavši Božjoj riječi, u Gospodinu pronašli jakost, zaštitu i milosrđe (usp. Ps 59,18). U zahvalnosti srca za život dragog pokojnika, predajemo Božjem milosrđu svako njegovo djelo, vjerujući da mu je pripravljeno mjesto u domu Oca našega.”



Nakon toga lijes s tijelom pokojnog fra Smiljana položen je u grobnicu franjevaca provincije sv. Ćirila i Metoda. Misa zadušnica slavljena je poslije sprovodnih obreda u crkvi Uzvišenja Svetoga Križa u Sigetu, a predvodio ju je fra Milan Krišto. U uvodu je istaknuo kako u ozračju svetkovine sv. Franje razmišljamo o Božjoj ljubavi koja nam se objavila u muci, smrti i uskrsnuću Isusa Krista kojega je vjerno nasljedovao Franjo Asiški, koji je razmatrao otajstvo križa, toga znaka spasenja za sve kršćane. Također je naglasio da smo okupljeni na misi zadušnici upravo u crkvi sv. Križa u kojoj je velik trag kroz svoje svećeničko poslanje kroz 30 godina ostavio fra Smiljan Kožul. Njegovo djelovanje i poslanje odvijalo se upravo ovdje „u sjeni križa“.



Fra Smiljan Dragan Kožul preminuo je u ponedjeljak 2. listopada 2023. u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu u 82. godini života, 65. redovništva i 56. svećeništva.

Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda/IKA
Ispišite stranicu: