HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.09.2023.

Sjemeništarci sa Šalate na proslavi „Marinja“ u Grubišnom Polju

U subotu, 16. rujna 2023. u župi Grubišno Polje (Bjelovarsko-križevačka biskupija) svečano je proslavljeno marijansko proštenje u narodu zvano „Marinje“, blagdan Imena Marijina koji već 123 godine okuplja vjernike jugozapadnih obronaka Bilogore. Na poziv vlč. Većeslava Magića, župnika u Grubišnom Polju, koncelebrirano misno slavlje s početkom u 18 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu sa župnikom domaćinom, sjemenišnim duhovnikom vlč. Lukom Premelčem, svećenicima Garešničkog dekanata te okupljenim vjernicima i hodočasnicima pristiglima na ovo slavlje kojim se ujedno proslavlja i Dan grada Grubišno Polje.



Prije početka misnog slavlja sjemeništarci su predmolili krunicu i predvodili pobožnost Blaženoj Djevici Mariji, dok su svećenici bili na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi. Uvodeći u slavlje euharistije preč. Pavlaković pozdravio je okupljeno mnoštvo rekavši: „Radostan sam, dragi vjernici, što danas možemo biti hodočasnici Blaženoj Djevici Mariji, ovdje u Grubišnom Polju drage nam Bjelovarsko-križevačke biskupije, u molitvi i pjesmi zajedno sa subraćom svećenicima i sa svima vama. Čestitam današnji dan vašem gospodinu župniku, velečasnom Većeslavu, kao i svim njegovim suradnicima od kojih izdvajam upravitelja župe Ivanovo Selo velečasnog gospodina Marija Brezaka te časne sestre milosrdnice svetog Vinka Paulskog koje su već 83 godine uključene u život ove župe; čestitam „Marinje“ svima vama, dragi vjernici, koji pomažete djeci u odgoju i rastu u vjeri i ljudskosti, koji ste ponosni na svoju pripadnost Crkvi i koji svjedočite kršćansku ljubav međusobno, a naročito prema ljudima u potrebi.



Večeras pred nama stoji Blažena Djevica, točnije, razmatramo Ime Marijino koje se u ovome gradu i župi organizirano slavi već 123 godine, a kojim sveta Crkva želi izraziti svetost i uzvišenost Bogorodice iznad svih ljudi, kao naše pomoćnice i posrednice te se prisjetiti povijesnih okolnosti, kada je kršćanska vojska zavapila Djevici Mariji za pomoć u obrani od turskih navala koje su prijetile osvajanju Beča. Ovaj blagdan spominje se prvi put 1513. godine kao lokalni blagdan u jednoj španjolskoj biskupiji, a papa Inocent XI. proširuje ga na cijelu Crkvu i to kao „dan pobjede“, na spomen velike pobjede kršćanske vojske nad Turcima kod Beča 1683. godine. Ovo nije jedini blagdan potaknut Marijinom pomoći u nevolji. Blaženu Djevicu zazivalo se i u drugim ratnim i inim opasnostima, sjetimo se samo našeg Domovinskog rata, a Crkva bilježi brojne prigode Marijina zagovora i zahvaljuje joj slavljenjem blagdana i drugim molitvama i slavljima”.

Tumačeći Božju riječ, a vežući se uz liturgijska čitanja blagdana Imena Marijina (Izr 8, 22-31; Ps 13; Ef 1, 3-6.11-12; Lk 1, 26-38), preč. Pavlaković je, između ostalog, istaknuo: „Idući tragom učenih ljudi, koji su izražavali porijeklo i značenje imena „Marija“, duhovni pisci nabrajaju oko 70 značenja toga imena. Izdvojio bih samo najznačajnije: ljubljena od Bogapuna milosti (kako je anđeo pozdravlja); lijepadražesnamilaprosvijetljenasjajnakraljicagospođazvijezda mora… Sva ta značenja, iako lijepa i sadržajna, ne obuhvaćaju u cijelosti što je Majka Božja ustvari i za ljudsko srce. Samo značenje Marijina imena nije do danas sa sigurnošću otkriveno, ali mnogi bibličari drže da ono dolazi od hebrejski Mirjam, odnosno od myr – ljubljena i Jam – skraćenica od Jahve, te bi u tom smislu ime Marija značilo ona koja je od Boga ljubljena. Marijino je ime dakako najuže povezano s imenom Isusovim. Uz ime Isusovo, ono je za nas kršćane sveto kao vjera, lijepo kao nada i slatko kao ljubav. U tom imenu svaki bi vjernik trebao naći svjetlo, radost, snagu i obranu. Slobodno možemo reći da kao što je disanje znak života, tako je zazivanje imena Marijina znak da je duša duhovno živa. Koliko li ste samo puta, predragi vjernici, zazvali u svome životu ime svoje nebeske Majke?! Tko Marijino ime često zazivlje, spasit će se!“, poručio je propovjednik.



Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a iskustvo duhovnoga poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice posvjedočili su: Jerko Soldo (Mostarsko-duvanjska biskupija) i Gabriel Mrkonjić (Zagrebačka nadbiskupija), sjemeništarci treće i druge godine. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor potpomognut glasovima sjemeništaraca i okupljenog mnoštva. Na završetku misnog slavlja vlč. Magić zahvalio je predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj. Potom je uslijedila zavjetna procesija s kipom Majke Božje uz pjevanje prigodnih pučkih marijanskih pjesama.



Župa Grubišno Polje pripremala se od 12. do 16. rujna duhovnom obnovom za proslavu crkvenog goda. Centralno slavlje „Marinja“ bilo je u nedjelju, 17. rujna, a predvodio ga je bjelovarsko-križevački biskup mons. dr. Vjekoslav Huzjak. 

Prije odlaska na ovo hodočašće sjemeništarci su sudjelovali na dvodnevnoj duhovnoj obnovi u Sjemeništu na temu: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po Tvojoj riječi” (Lk 1,38), a voditelj duhovne obnove bio je duhovnik Sjemeništa vlč. Luka Premelč.


Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu
Ispišite stranicu: