HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.03.2016.

Sjemeništarci posjetili Župu sv. Josipa



Na Petu korizmenu nedjelju, 13. ožujka 2016. godine održao se četvrti dan devetnice sv. Josipu. Na početku krunice sv. Josipu koju je predmolio župni vikar Ivan Vučak u zajedništvu sa sjemeništarcima Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati predmolitelj je pozvao vjernike da uključe u svetu molitvu sve njihove očeve, djedove, sve one koji će uskoro postati očevi, sve obitelji župne zajednice da ih sv. Josip zagovara kod svojega Sina kako bi znali nasljedovati njegove svete vrline.

Svetu misu u 18.30 sati predslavio je i ovog dana fra Branko Lipša u koncelebraciji odgojitelja Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, a pod vodstvom preč. Domagoja Matoševića, rektora.

U svojoj propovijedi fra Branko usmjerio se na duhovne vrijednosti koje su trenutno u krizi. Tako upozorava da je nemoguće u današnjem svijetu živjeti očinstvo bez usidrenosti čovjeka u Bogu. Biti otac u društvu emancipirane žene nije jednostavno. Ovo moderno društvo onoga trenutka kada uzdiže jedno ponižava drugo. Isus je izrekao da će čovjek ostaviti oca i majku i njih dvoje biti će jedno tijelo.



Ne može dakle u obitelji biti netko nad nekim, nitko nije postavljen nad drugim nego da u zajedničkoj ljubavi rastu. Pobačaji su postali sve učestaliji, rađa se manje djece nego ikada prije, a nitko o tome ne vodi računa jer se izgubilo očinstvo, smatra fra Branko.  

Na kraju je pozvao vjernike da očinstvo grade na Bogu: Trebamo dopustiti da Očevo milosrđe uđe u naše obitelji, a prvi korak u tome je da vratimo molitvu u naše obitelji.



Nakon svete mise sjemeništarci su izveli predstavu: „Milosrđe mi je milo“ s jednom važnom porukom: Da budemo milosrdni kao naš nebeski Otac.

U predstavi su na originalan način prikazali kako se može biti „milosdrni samarijanac“ u današnjem svijetu.


Josip Babić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: