HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.10.2023.

Sjemeništarci i odgojitelji hodočastili u zagrebačku župu sv. Ivana Nepomuka u Stupnik-Lučko

Sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu na dvadeset i devetu nedjelju u nizu crkvene godine, 22. listopada hodočastili su u Župu sv. Ivana Nepomuka u zagrebačko naselje Stupnik-Lučko gdje su sudjelovali u proslavi Misijske nedjelje pod ovogodišnjim geslom: „Žar u srcu, noge na putu“ (usp. Lk 24, 13-35). 


 
Na poziv domaćeg župnika vlč. Dubravka Škrlin Hrena, koncelebrirana misna slavlja, s početkom u 9.30 i 11 sati predvodili su sjemenišni odgojitelji vlč. Luka Premelč i preč. Matija Pavlaković. Tijekom misnih slavlja mnogi župljani pristupili su sakramentu pomirenja kojeg su podjeljivali domaći župnik i vlč. Mijo Matošević, svećenik u miru.
 
Tumačeći Božju riječ predsjedatelji su, svaki iz svoga kuta gledišta, tumačili nedjeljna svetopisamska čitanja, a zatim naglasili kako se predzadnja nedjelja mjeseca listopada u čitavoj Crkvi slavi kao 'misijska' da bi se u vjernicima pobudila suodgovornost i vjernička zauzetost za djelo evangelizacije.



Obojica propovjednika istanuli su da nas Gospodin potiče da budemo misionari u svome mjestu, u vlastitoj kući, u svojoj obitelji. Nadalje, poručili su okupljenim vjernicima da misijska nedjelja „podsjeća na veliku dužnost naše Crkve i našu vlastitu dužnost: da širimo kršćanstvo, riječ i ljubav Božjega Sina. Čitav svijet treba dovesti Kristu. Crkva, stoga, danas želi probuditi svakog kršćanina i pozvati sve ljude dobre volje da budu misionari, apostoli, propovjednici Božje istine i njegove ljubavi“, zaključili su.
 


Ljepoti misnih slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a iskustvo duhovnog poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice posvjedočili su: Jerko Soldo (Mostarsko-duvanjska biskupija) i Ivan Sičaja (Sisačka biskupija) te Kristijan Vrbanc i Antonio Pratljačić (Zagrebačka nadbiskupija), sjemeništarci druge i treće godine. Liturgijsko pjevanje predvodili su župni zborovi domaćina potpomognuti glasovima sjemeništaraca i okupljenog mnoštva, a na misnim slavljima sudjelovali su i „Vikendaši“ – dječaci sedmog i osmog razreda osnovne škole pristigli iz različitih župa Zagrebačke crkvene pokrajine na „Vikend u sjemeništu“ kako bi dogodine možda postali i njegovi članovi tj. novi sjemeništarci.


 
Na koncu oba misna slavlja vlč. Škrlin Hren zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, predsjedateljima na upućenim homilijama, a sve okupljene vjernike pozvao je da, po zagovoru sv. Ivana Pavla II. čiji se spomendan slavi upravo na ovogodišnju misijsku nedjelju, mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj domovini Hrvatskoj.


 
Po završetku oba slavlja upriličen je misijski sajam u organizaciji župe i sjemeništaraca na kojem su vjernici mogli kupiti misijske krunice i druge rukotvorine sjemeništaraca koje su pripremili za ovu prigodu. Sav prikupljen novac bit će namijenjen kao pomoć za potrebe misija i misionara. Iako je to tek mala kap u moru raznih potreba svijeta, ozračje u ovoj drevnoj župi bilo je ispunjeno radošću zbog mogućnosti da svi zajedno možemo sudjelovati u poslanju ljubavi koje je Krist povjerio svojoj Crkvi.
 
Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu
Ispišite stranicu: