HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.09.2018.

Sastanak predstavnika biskupskih konferencija Središnje i Istočne Europe



Bratislava, Slovačka, 6.-7. rujna 2018.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sudjelovao je na sastanku kardinala i predsjednika biskupskih konferencija srednjoistočne Europe, koji se prošloga tjedna, 6. i 7. rujna 2018. godine održao u Bratislavi.

Predstavnici biskupskih konferencija Slovačke, Češke, Poljske, Mađarske, Hrvatske, Ukrajine, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, kao i predsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) okupili su se 6. i 7. rujna 2018. godine u Bratislavi. Predstavnici su u nazočnosti apostolskog nuncija u Slovačkoj slavili euharistijsko slavlje u katedrali Svetog Martina, koje je predvodio kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE).

U razmatranju različitih pitanja važnih za poslanje Crkve u trenutačnim kulturalnim i društvenim prilikama Središnje i Istočne Europe, biskupi su raspravljali o sljedećim temama:

Proteklih godina, biskupije tih regija poduzele su razne inicijative, poput one iz 2017. godine kada su se prikupljala materijalna sredstva za žrtve ratova na Srednjem Istoku, čime se omogućila obnova kuća, bolnica, škola i cijelih mjesta kako bi se izbjeglice mogle vratiti svojim domovima. Institucije Katoličke Crkve su, također, dale mjerljiv doprinos u pomaganju izbjeglicama i migrantima da sigurno prijeđu teritorij svojih zemalja. 
     
Zemlje Središnje i Istočne Europe pogođene su masovnim iseljavanjem mladih. Ne smije se zanemariti kako je u posljednjih trideset godina glavni uzrok tom fenomenu činjenica da zemlje Središnje i Istočne Europe, unatoč tomu što pripadaju skupini zemalja zapadnog svijeta, još uvijek nisu integrirane kao ravnopravan gospodarski partner te da su razlike u prosječnim plaćama u zemljama Zapadne Europe i Središnje i Istočne Europe i dalje izrazito velike. Stoga će biti neophodno pronaći neki drugi, odgovarajući način integriranja ovih zemalja u zapadni svijet, odnosno način koji će jamčiti ravnopravno dostojanstvo ovih zemalja i njihovih građana.

Biskupi su također pozvali vlade svojih zemalja da se intenzivnije posvete obrazovnim reformama i mladima, koji često zbog loših socijalnih uvjeta iseljavaju u inozemstvo u potrazi za boljim uvjetima života za svoje obitelji. Biskupi su izrazili nadu da će predstojeća Biskupska sinoda o mladima i razlučivanju zvanja pridonijeti mnogim pozitivnim promjenama za život Crkve.

Društvo, u kojem su mnogi podlegli konzumerizmu, sve je više u opasnosti biti nepravedno prema onima koji se sukladno današnjem mentalitetu čine „beskorisnima“ jer nisu u stanju biti produktivni. Društvo se ne smije odreći svojih članova samo zato što oni ne mogu odgovoriti na zadanu potražnju.

Biskupi pozivaju predstavnike vlasti da osiguraju odgovarajuće uvjete za dostojanstvenu skrb o bolesnima, starijima i onima na rubu društva. Potrebno je učiniti sve kako bi oni mogli imati dostojanstven život te unatoč svojim ograničenjima, biti prihvaćeni od društva kao jednaki članovi. Da bi se poboljšalo njihovo stanje, neophodno je da zemlje Središnje i Istočne Europe postignu gospodarsku ravnopravnost u odnosu na zapadni svijet.

Europa se drastično izmijenila nakon pada „željezne zavjese“. Sloboda koju su postigle zemlje u Središnjoj i Istočnoj Europi razlog je velike radosti. Istodobno, biskupi ističu da mnogi građani u njihovim zemljama osjećaju veliku neizvjesnost. Migrantska kriza pokazala je da nije lako nadići duhovne i kulturalne razlike koje postoje između Zapada i Istoka, no biskupi upozoravaju da su obvezni surađivati.

Nije moguće biti indiferentan prema osobama, koje se u potrazi za boljim životom za sebe i svoje obitelji, nalaze u smrtnoj opasnosti ili trpe glad. Potrebno je učiniti sve da se pomogne njihovim zemljama podrijetla kako bi se riješili problemi koji uzrokuju migracije.

Biskupi su zabrinuti zbog širenja rodne ideologije, skrivene također i u poznatoj Istanbulskoj konvenciji. Potrebno je učiniti sve da se Europa vrati svojim naravnim i kršćanskim korijenima. Europske institucije, uključujući i sudove, trebaju poštovati kulturalnu i etičku autonomiju Središnje i Istočne Europe. Uznemiruju nadnacionalne odluke koje ponekad i na neizravan način nameću rješenja u suprotnosti s ustavima i kulturama pojedinih država, doprinoseći time otuđenju i radeći protiv integracije. Biskupi pozivaju predstavnike vlada da odbiju ratificirati Istanbulsku konvenciju ili da povuku potpis.

Katolička crkva želi doprinijeti europskoj integraciji i ublažiti društvene napetosti. Prisjećajući se riječi pape Franje da je „Bog daleko od zla, ali blizu onima koji trpe“ (Homilija, Capri, 2. travnja, 2017.), biskupi mole za sve one koji se nalaze u poteškoćama i žele pomoći onima koji su u potrebi.
Na susretu su sudjelovali:
  • Mons. Stanislav Zvolenský, nadbiskup Bratislave i metropolit, predsjednik Slovačke biskupske konferencije i domaćin Susreta
  • Kardinal Angelo Bagnasco, nadbiskup Genove i metropolit, predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE)
  • Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i metropolit, potpredsjednik Hrvatske biskupske konferencije
  • Kardinal Dominik Duka OP, češki primas, nadbiskup Praga i metropolit, predsjednik Češke biskupske konferencije
  • Kardinal Péter Erdö, mađarski primas, nadbiskup Ostrogona i Budimpešte
  • Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
  • Mons. Giacomo Guido Ottonello, naslovni nadbiskup Sasabe, apostolski nuncij u Slovačkoj
  • Mons. Stanislaw Gadecki, nadbiskup Poznana i metropolit, predsjednik Poljske biskupske konferencije
  • Mons. Stanislav Hočevar, S.D.B., nadbiskup Beograda i metropolit, delegat Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija)
  • Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije
  • Mons. Milan Šášik C.M., grkokatolički eparh iz Mukačeva
  • Mons. Peter Štumpf, S.D.B., biskup Murske Sobote, delegat Slovenske biskupske konferencije
  • Mons. András Veres, biskup Györa, predsjednik Mađarske biskupske konferencije
  • Vlč. Ihor Boyko, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa Duha Svetoga, delegat Sinode biskupa Ukrajinske grkokatoličke Crkve
  • Mons. Duarte de Cunha, generalni tajnik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE)
  • Vlč. Martin Michalíček, zamjenik generalnog tajnika Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE)

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: