HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.03.2016.

Sakralna baština Zagrebačke nadbiskupije na izložbi u MUO-u

Izložba sakralne baštine Figura i ornament Barok - Johannes Komersteiner i njegov krug otvorit će se u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu u četvrtak 10. ožujka u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 17. travnja 2016.
 
Kipar Johannes Komersteiner rodonačelnik je baroknog stila u kiparstvu sjeverne Hrvatske. Po brojnosti sačuvanih djela i kvaliteti oblikovanja jedan je od vodećih iz doba 17. stoljeća, a njegov opus od osobita je značaja za umjetničku baštinu Hrvatske. Osim što daje uvid u majstorov umjetnički profil, izložba u Muzeju za umjetnost i obrt po prvi puta predstavlja i djela Komersteinerovih sljedbenika, koji su nastavili s radom njegove radionice i u prvom desetljeću 18. stoljeća.

Na izložbi će biti izložena Komersteinerova djela iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt koji ima najveći broj majstorovih djela i drugih muzeja, te oltarne cjeline ili njihovi dijelovi, koji su samo za ovu priliku posuđeni iz Dijecezanskoga muzeja Zagrebačke nadbiskupije, Nadbiskupskoga dvora te više župnih crkava i kapela Zagrebačke nadbiskupije u kojima su danas smješteni.

Od posebne je važnosti oltar Sv. Franje Borgije u crkvi Sv. Katarine u Zagrebu kao jedini Komersteineru pripisan oltar sačuvan in situ.

Druga sačuvana djela uključuju ponajprije dijelove nekadašnjih oltara iz zagrebačke katedrale poput preostalih dijelova katedralnih oltara Bl. Dj. Marije i Sv. Ladislava kralja danas u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt, nekadašnjeg oltara Sv. Emerika, oltara Sv. Marije Magdalene i Sv. Roka u kapeli Sv. Petra u Gotalovcu, te nekadašnjeg oltara Sv. Jeronima u župnoj crkvi Sv. Marka u Jakuševcu. (NP)


 Foto: Dijelovi oltara (1686-1690) u zagrebačkoj katedrali
Ispišite stranicu: