HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.06.2018.

Prvi dan trodnevnice uz Ivanje u Zaprešiću



U župi sv. Petra apostola u Zaprešiću u četvrtak, 21. lipnja započela je trodnevna duhovna priprava za proslavu svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja suzaštitnika ove župne zajednice kome je posvećena nova crkva sv. Ivana Krstitelja. Predvoditelj trodnevlja ove je godine vlč. Boris Jozić, sadašnji župi vikar u župi sv. Petra iz Zagreba.

U koncelebraciji su sudjelovali zaprešićki dekan i upravitelj župe Ivan Frkonja, prof. Ilija Čabraja i vlč. Marko Čolak. Na početku svoje propovijedi upitao je vlč. Jozić: „Zašto se mi prije naših svetkovina pripremamo trodnevnicama ili devetnicama? Zar nije dovoljno doći na dan našega župnog titulara na sv. misu i to bi bilo dovoljno?“

Propovjednik Jozić naglasio je da kada se u životu za bilo što pripremamo onda to bude drugačije i posebnije. Zato se želimo svake godine uoči naše velike svetkovine dobro pripremiti i da ove godine ovu divnu svetkovinu doživimo na jedan drugačiji način. U nastavku svoje propovjedi vlč. Jozić podsjetio je na evanđeoski odlomak po Luki o rođenju sv. Ivana Krstitelja koji će se čitati na samu svetkovinu.

Istaknuo je tri karakteristike koje bi volio proći kroz tri dana duhovne priprave: „Radost, milost i postepenost. Govoreći o radosti koju je Bog iskazao nerotkinji Elizabeti rođenjem njezinog sina slušamo u evanđeoskom odlomku: 'Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno iskaza dobrotu, radovahu se s njome'. Što to treba značiti za tvoj i moj život? To nije samo jedna lijep priča nego to može biti i dio moga života. Bog i nama može iskazati radost za ono što se nama čini nemogućim. Bog i danas želi iskazati radost u onom ostarjelom, sterilnom i iskazati svoju blizinu i dobrotu."

Upitao je nadalje vlč. Jozić: „Zašto se to danas ne događa nama?", nastavivši  da mi često ne dopuštamo Bogu da ispunjava svoje želje u našem životu odnosno ne prihvaćamo njegovu volju. Na kraju svoje propovijedi vlč. Jozić pozvao je vjernike da upravo preko molitve dopuštaju Bogu da ispunjava svoje želje u njihovom životu, jer jedino tako vjernik može doživjeti istinsku radost i milost od Boga.

                                                                                                    Ilija Nikolić, 
župni medijski suradnik
Ispišite stranicu: