HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.02.2024.

Prvi dan trodnevnice uoči proslave blagdana bl. Alojzija Stepinca

Prvoga dana trodnevnice uoči proslave blagdana bl. Alojzija Stepinca, u srijedu 7. veljače, misno slavlje u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu 28 predvodio je mons. Tomislav Subotičanec, generalni vikar i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola u koncelebraciji s odgojiteljima i duhovnicima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Josipom Đurinom, vlč. Tonijem Potrebićem, vlč. Ivanom Grbešićem i vlč. Antom Pavlovićem te sa župnikom moderatorom Župe Rođenja Blažene Djevice Marije, Šanci-Savica vlč. Piotrom Majem.



Na početku misnog slavlja preč. Subotičanec rekao je kako "započinjemo proslavu trodnevnice i pripremu za blagdan blaženoga Alojzija Stepinca, slavlja kojim, kao zajednica već više od 60 godina svjedočimo svoju vjernost po zagovoru blaženog Alojzija Stepinca, Gospodinu, Spasitelju i Otkupitelju našemu Isusu Kristu."



U svojoj homiliji mons. Subotičanec istaknuo je četiri vrline ili kreposti koje se protežu kroz liturgijska čitanja dana, a koje su mogle biti vidljive i u životu bl. Alojzija Stepinca, pritom naglasivši da "promatrati izdaleka, diviti se blaženom Alojziju; moliti njegov zagovor; tražiti pomoć ili molitvu za njegovo proglašenje svetim - nema smisla ako tragom njegovih stopa ne slijedimo i mi stope Isusa Krista iz Nazareta."



Tumačeći prvo čitanje iz Prve knjige o kraljevima, mons. Subotičanec istaknuo je dvije kreposti - istinitost i poniznost: "Ne podsjeća li nas kraljevo držanje pred sudom kraljice od Sabe upravo i na držanje našega blaženog Mučenika pred lukavim i prepredenim neprijateljima, koji su na sve načine tražili kako da razore njegov miran i staložen duh. Osobito podsjeća na njegovo smireno i herojsko držanje tijekom montiranog procesa u kojemu pljušte laži i krivotvorine komunističkog režima protiv njega. Sve je smireno podnio; nije se dao zastrašiti, smesti i pokolebati te na kraju odgovara: Moja je savjest mirna."

Govoreći o krepostima istinitosti i poniznosti istaknuo je "kako su upravo te dvije kreposti bile temelj Blaženikove postojanosti i stamenitosti u gorkim i opasnim vremenima u kojima je živio i vjerno vršio svoje poslanje pastira Božjeg stada."



Spominjući psalam, mons. Subotičanec naglasio je treću krepost koja je krasila bl. Alojzija - pravednost: "Mnogo je onih koji i danas trpe nepravdu. Zato, molimo blaženog Alojzija pravednika - da nam izmoli od Gospodina dar pravednosti i da budemo - kako svjedoči psalmist - baštinici spasenja zbog pravednosti."



Nadalje, tumačeći Evanđelje, preč. Subotičanec naveo je četvrtu krepost, čistoću (srca): "Nisu zato uzalud zlotvori bjesomučno tražili Blaženikovo srce nakon njegove smrti i naposljetku ga spalili. Učinili su to iz straha; bojali su se tog srca i znali su da je to srce iz kojeg je izlazila ljubav i dobrota. Znali su da to srce iako je mrtvo - bude li sačuvano - za njih će predstavljati veliku opasnost upravo zbog svoje čistoće."



"Važno je stoga, braćo i sestre, uvijek biti budan i pozoran na pitanje: što je u mojem srcu; što iz moga srca izlazi van? Je li moje srce čisto? Molimo da se u našim srcima nastane kreposti koje su živjele u srcu blaženoga Alojzija i da iz naših srdaca budu darovane ovome svijetu u kojemu živimo", zaključio je mons. Subotičanec.



Po završetku misnog slavlja svi okupljeni izmolili su Molitvu za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim. 



Euharistijsko slavlje pjevanjem su animirali bogoslovi 1. i 2. godine Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: