HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.02.2016.

Prvi dan trodnevnice uoči blagdana Gospe Lurdske



U večernjim satima, u ponedjeljak 8. veljače, održana je kratka duhovna obnova u prvom danu trodnevnice povodom proslave blagdana Gospe Lurdske, suzaštitnice Župe sv. Franje Ksaverskog na Švarči. Tema prvog dana trodnevnice i duhovne obnove bila je: „Milosrdni Otac“, a predvoditelj je bio konventualac fra Tomislav Cvetko sa zagrebačkog Svetog Duha.
 
Duhovna obnova počela je sakramentom ispovijedi i molitvom krunice, a središnji događaj bilo je svečano euharistijsko slavlje koje je u koncelebraciji sa župnikom vlč. Dujom Kurtovićem, predvodio i propovijedao fra Tomislav, koji je nazočne vjernike uveo u duhovnu obnovu podsjećajući ih na ukazanje Presvete Djevice Marije maloj Bernardici u Lourdesu.


 
Razmišljajući o zadanoj temi Milosrdnoga Oca kojega je usporedio s Vječnim Ocem u starozavjetnim i novozavjetnim spisima, fra Tomislav istaknuo je sljedeće: „Sve što vidimo: nebo,zemlju, zvijezde, mjesec, sunce i cijelu oblikovanu prirodu djelo je našega Nebeskoga Oca.  Ne samo da je taj veličanstveni svijet stvorio; naš Otac je stvorio čovjeka, mene i tebe i sve nas, ali stvorio nas je iz ljubavi, jer On je sama ljubav.

Naš Vječni Otac je neizmjerna ljubav i beskrajno milosrđe. Tu svoju ljubav i milosrđe pokazuje nam u Starom zavjetu kada svoj narod Izrael izvodi iz ropstva u Egiptu i daruje im slobodu, te moralne upute po svojim Zapovijedima, a taj zadatak povjerava svome Mojsiju. Tu Vječni otac otkriva svoje karakteristike kada veli: 'Ja sam Bog spor na srdžbu, bogat milosrđem, iskazujem milosrđe na tisuću koljena, bogat oproštenjem i nježnošću …' 
 
Nakon euharistijskoga slavlja slijedilo je kratko klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu po kojemu je uz birane riječi  fra Tomislav proslavio našega Nebeskoga Oca po njegovu Sinu u Duhu Svetomu.


 
Na samom kraju ove kratke duhovne obnove fra Tomislav je predstavio i izložio relikvije našega hrvatskoga sveca fra Leopolda Bogdana Mandića prisutnim župljanima i drugim vjernicima hodočasnicima, te ih sve pozvao na poklonstvo i zagovorničku molitvu za našu domovinu.    


Juraj Grabovac
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda

                                                                                                             
Ispišite stranicu: