HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.11.2023.

Prvi dan trodnevnice uoči 50. obljetnice osnutka Župe Tijela Kristova u Sopotu

Prvoga dana trodnevne priprave za proslavu 50. obljetnice osnutka Župe Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu, u četvrtak 23. studenoga misu je predvodio umirovljeni vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac.


 
Na početku misnog slavlja sve prisutne pozdravio je župnik domaćin vlč. Ivica Reparinac izrazivši zahvalnost Bogu za obljetnicu, kao i svim župljanima i župnicima koji su utkali sebe u stvaranju župe. Evanđelje je navijestio župni vikar Petar Belina, a propovijedao je upravitelj Župe Krašić vlč. Ivan Vučak.

Na početku homilije podsjetio je da je, po uzoru na svog predšasnika bl. Alojzija Stepinca, gledajući u budućnost, i kardinal Franjo Kuharić kao zagrebački nadbiskup u Novom Zagrebu osnivao nove župe koje je zvao „novozagrebačke kršćanske katakombe“. Među njima je i župa u Sopotu. Istaknuo je da je ta župa, unatoč nevoljama koje su obilježile posebice početke župe tijekom vladavine komunizma, opstala zbog postojanosti župljana u prenošenju vjere, poput Matatije, čiji je primjer revnovanja za dom Gospodnji istaknut u prvom čitanju.

Okupljenim vjernicima posvijestio je da je njihova zadaća nastaviti to djelo i rasti u vjeri, svakodnevno se opredjeljujući za dobro. Matatija je, nakon ubojstva židova koji je želio prinijeti pogansku žrtvu, pobjegao u pustinju.



Propovjednik je ustvrdio da je odlazak u pustinju za današnjeg vjernika napuštanje taština, ljepota i blagodati ovoga svijeta i prianjanje uz Gospodina. „Znam li biti hrabar vjesnik u trenutku kad se Boga napada? Znam li biti poput Matatije i reći glasno i jasno: ‘Ja sam katolik – u mojoj kući se Boga ne psuje i ne vrijeđa, u mojoj kući se poštuje papu, u mojoj kući se poštuje svece i Majku Božju’. Znam li biti čovjek koji će glasno reći, makar se i zamjerio nekomu… tko će mi pametovati i govoriti da je nazadno slaviti Boga, da je to jadno, da to nema smisla, i da svi imamo svoja prava“, upitao je.



Vjernicima je posvijestio da naprotiv trebaju biti svjesni da kao kršćani imaju dužnosti te ih je pozvao da budu svjesni svoje pripadnosti župnoj zajednici i živom Tijelu Isusa Krista.

Vlč. Vučak naglasio je da je na današnjoj vjetrometini života, u osobnom okružju, također potrebna hrabrost u svjedočenju kakvu je imao bl. Alojzije Stepinac. To će biti zalog za budućnost da bi župa živjela i da bi idući naraštaji također mogli slaviti obljetnice, zahvaljujući Bogu.



Pjevanje na misnom slavlju predvodio je zbor iz Krašića. Na kraju mise župnik Reparinac još jednom je svima zahvalio te pozvao okupljeni Božji narod da se idućega dana okupe u još većem broju. Zajedničko slavlje i druženje nastavljeno je nakon mise u prostorijama župnog pastoralnog centra.
IKA
Ispišite stranicu: