HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.10.2018.

Prvi dan trodnevnice na Trnjanskoj Savici



Prvoga dana trodnevnice uoči Stepinčeva na Trnjanskoj Savici svetu misu slavio je karmelićanin o. Mato Miloš, vicepostulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, uz koncelebraciju don Šime Kevrića iz Zadra i župnika Antuna Vukmanića.

Današnji evanđeoski odlomak bio je poticaj o. Milošu da u homiliji progovori o prorocima Gospodnjim na koje  je Gospod izlijevao nekoć svojega Duha, a izlijeva ga i danas na nas,  ali je pitanje  jesmo li spremni prihvatiti ga i što je to što priječi da sav narod postane prorokom Gospodnjim. Naveo je neke od razloga koji onemogućuju da sav narod bude prorokom, a to su među ostalim zavist, škrtost, volja za apsolutnom moći, strah.

Kao što je Isus bio sablazan za Židove njegova vremena, tako je Katolička Crkva  danas sablazan nekima koji se na nju okomljuju i pronalaze grešnike samo među njezinim članovima. Osvrćući se na današnje stanje u hrvatskom društvu, čini se da neki kao da ne žele Hrvatskoj uspjeh na svakome planu, pa ni mladima  koji čuju krilatice poput one da život nije stvoren za one s plemenitim srcem, nego za one snalažljive.

Tako sablažnju mlade, a Krist opominje da s takvima nema pregovora, nego valja prekinuti koliko god to bilo teško jer su nam možda bliski i jer se može činiti da ćemo s njima zajedno i mi propasti. Zaželio je nazočnima da im Krist u ovoj svetoj misi da Duha mudrosti da umiju odbaciti ono što ih sablažnjava i da im bude blagoslovljena, da se ne boje i ne stide Krista na križu ni u kući, ni drugdje jer je on sinonim za ljubav.

Nakon svete mise o. Miloš je u svojemu nagovoru iznio Stepinčeve riječi o obitelji, mladima i starima izgovorene u raznim prigodama četrdesetih godina prošloga stoljeća. Stepinčeve riječi kako treba preporoditi hrvatske obitelji, da muž i žena treba da žive katoličkim životom, da im uzor bude nazaretska obitelj, da djecu odgajaju u kršćanskom duhu odjekuju kao proročki glas i danas. Otac Miloš ih je povezao i s upravo završenim Trećim susretom hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu zapitavši se što su sudionici ponijeli s toga susreta.

Obitelj je jezgra života i otrovni crv zla nagriza joj danas korijene. Pojedinci se postavljaju kao gospodari života, a gospodar života nije pojedinac, nego Bog. Protiv toga zla crva pomaže strah Božji i duh pobožnosti, osobito u dnevnim obiteljskim molitvama, jer velika je snaga molitve, samo je treba hrabro započeti.

Gdje se ne moli, često se ne vidi daljnji smisao, nazire se očaj i nasilje kao odgovor na bezizlaznost. Otac Miloš poželio je na kraju nagovora nazočnim župljanima otvorenost životu i odgoj djece po kršćanskim načelima u ljubavi i darivanju.


Marija Znika
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: