HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.01.2024.

Prva srijeda u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu

Velika pobožnost svetom Josipu počela je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu molitvama svetom Josipu i misnim slavljem u srijedu 17. siječnja. Nakon pobožnosti koju je predvodio mons. Antun Sente, rektor Josipovog svetišta uslijedilo je svečano misno slavlje koje je predvodio prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu uz koncelebraciju 14 svećenika i asistenciju dvojice đakona.



Brojne hodočasnike prvu srijedu predvodili su hodočasnici župe Presvetog Srca Isusova iz karlovačkog naselja Novi Centar sa svojim župnikom i karlovačkim dekanom preč. Draženom Karačićem. Pjevanje su animirali članovi istoimene župe uz orguljašku pratnju mo. Krešimira Klarića. Vjeru u Boga i povjerenje u svetog Josipa svjedočila je gospođa Ksenija Abramović, direktorica Laudato televizije.

 
U prigodnoj homiliji dekan Šimunović kazao je „kako su srijede u čast svetog Josipa u Svetištu svetog Josipa u Karlovcu postale više nego samo puki dolazak. Odišu svjedočanstvom vjere i života, pouzdanjem u onoga u koga je imao pouzdanje i sam dobri Bog, stoga započnimo još jedan niz srijeda kao pripravu za prelijepu svetkovinu svetoga Josipa.“

Nadahnut blagdanom svetog Antuna pustinjaka progovorio je o kreposti šutnje: „Iako nismo redovnici, ipak smo pozvani da dinamiku vlastite svakodnevice obogatimo trenucima tišine i šutnje u kojima možemo osluškivati Božji govor. Ne bismo se trebali bojati tišine niti šutnje, već ih njegovati.

Šutnja svetog Josipa može u mnogo čemu biti poticaj i nama. Njegova pouzdanost i poslušnost ispunjene su šutnjom koja nama progovara kako se otajstvo utjelovljenja Boga ne može izraziti riječima.“
 


„Iako nije zapisana ni jedna Josipova riječ ne znači da nije govorio, on je bio itekako odlučan i poduzetan. On je čovjek koji djeluje, a njegova suzdržanost upozorava na to kako je često nužno učiniti ono što je potrebno i onda o tome ne brbljati. Dobro ne stvara buku. Premalo se čuje govor onih koji čine samo dobro.



Stoga nam Josipova šutnja svjedoči o savršenom procvatu krjeposti i razboritosti koja se sastoji u ispravnom spoznanju što je dobro činiti, a što treba izbjegavati. Ta je krjepost očita milost, ali se također stječe i vježbom i naporom. Draga braćo i sestre, neka i ova godina svima nama uveća ljubav prema ovom velikom svecu, neka potakne zazivanje njegovog zagovora, neka na potakne na nasljedovanje njegovih krjeposti i njegova žara“, zaključio je propovjednik Šimunović.


 
Pri kraju misnog slavlja pouzdanje uz Boga i o zagovoru svetog Josipa govorila je gospođa Ksenija Abramović, direktorica Laudato televizije posebno se osvrćući na nedavno održan veliki koncert domoljubnih pjesama "Domu mom" na kojem je sudjelovalo dvadesetak tisuća posjetitelja. 

„Trideset dana smo molili svetog Josipa za uspjeh koncerta "Domu mom", a sada nastavljamo moliti dalje i kroz ovu devetnicu od devet srijeda. Sveti Josip je uvijek s nama, zapravo sveti Josip je naš ministar financija i bez njega ne idemo nikuda“, kazala je gospođa Abramović.
 
Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu
Foto: Josip Vuković 
Ispišite stranicu: