HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.04.2018.

Proslavljena župna svetkovina u Velikoj Gorici



U Župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici u ponedjeljak, 9. travnja svečano je proslavljena župna svetkovina. Središnje euharistijsko slavlje u 18:30 sati predslavio je vlč. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, u koncelebraciji s župnikom Norbertom Ivanom Koprivcem, duhovnikom Bogoslovije vlč. Vladom Razumom - bivšim župnikom župe Navještenja, svećenicima Velikogoričko-odranskog dekanata uz asistenciju đakona Darija Krala i Đure Matića, domaćih bogoslova i ministranata župe.

¨U današnjem se evanđelju anđeo Mariji obratio riječima ¨Ne boj se!¨ Ta riječ Božjeg poslanika i odgovor Djevice iz Nazareta utjelovljena je Božja riječ, sam Božji sin Isus Krist¨ započeo je  prigodnu homiliju vlč. Anđelko Košćak. ¨I nama su upućene ove riječi – Ne bojte se! Mi smo pozvani da budemo radosni vjesnici Božje riječi. Svoje riječi potvrđujemo životom i djelima. Bog može sve sam, ali nas želi uz sebe, da idemo putem kojeg je pred nas stavio. Tek s Bogom možemo u potpunosti ostvarivati velika djela. Blažena Djevica Marija nazočna je u svim djelima i trenucima života svoga sina. Ona je prepoznala da se može napredovati u jednostavnosti i zato kaže: ¨Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj!¨



Anđeo pozdravlja Mariju riječima: ¨Raduj se Marijo, raduj se Milosti puna!¨ To znači da i mi moramo biti radosni, okupljeni oko Gospodina. Ne smijemo žaliti za onim prolaznim, jer trajno dolazi od Gospodina. Marija je sav život predala Gospodinu. Ona je potpuno Kristova posrednica milosti i kadra je svakom od nas izmoliti milosti za koje ju molimo. Ona ništa nije pretpostavila onome što je Bog od nje želio. Kao Marija trebamo doći pred Gospodina bez neke svoje nakane, želje, zabrinutosti. Marija zna da joj Bog upravlja korak i i sve dobro čini za nju i čitav svijet. Ona prima i daruje jer je potpuno Božja. Ona je sveto uznemirena. Prihvaća ono što teško razumije. U dijalogu Eve i Zmije Zmijina ponuda se svidjela Evi i vodi je u propast.



Bog stavlja pred nas ono što nam se ne sviđa, ali što nam treba da živimo kao njegovi sinovi i kćeri. Poslušnost je put na kojem se događa susret s Božjom milošću. Bog me prati svojom milošću i mogu podnositi svaku teškoću. Prepoznajemo se kao djeca Božja po dobrom i plemenitom u nama. Dolazimo Kristu u ispovjedaonicu gdje nas pere Božja milost, okupljamo se oko Spasitelja i uvijek po Bogu dobivamo više nego što smo zaslužili. Neka nas ovaj blagdan potakne spremno svakog jutra reći ¨Evo me Gospodine, želim vršiti volju tvoju!¨

To znači da Bog vodi naš život prema konačnici koja je opet novi početak u Božjem kraljevstvu. I Gospodin će biti s vama. Osjećat ćete to – trajno će vas obasipati svojim darovima. Nema razloga da se bojimo. Marija je imala pravo bojati se, ali ponizno je rekla: ¨Evo me!¨  Budimo otvoreni za Božji poziv kad nas On želi za svoje suradnike da bismo činili dobro ovom svijetu. Vi ste roditelji imali priliku djetetu nadjenuti ime. Budite ponosni kad to možete činiti. Zazovimo i Božje ime u pomoć – On je Isus i On nas ne napušta¨ zaključio je propovijed vlč. Košćak. Iza euharistijskog slavlja vjernici su svečanim ophodom oko oltara uputili svoje zahvale i molitve našoj nebeskoj Majci Blaženoj Djevici Mariji.     
   
Snježana Kirinić Grubić

Ispišite stranicu: