HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.08.2018.

Proslavljena Velika Gospa u Stenjevcu


 
Pred mnoštvom okupljenog naroda u zagrebačkom naselju Stenjevec, svečano misno slavlje povodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe u 11sati predvodio je mons. Josip Kuhtić, kanonik i rektor katedrale. „Marija sjaji poput sunca, ona nam sjaji i u našoj duši i u našem tijelu. Jer u svom životu ostvarila je Marija izvornu ljepotu slike Božje“, započeo je u uvodu u misno slavlje mons. Josip Kuhtić.

Na početku svoje homilije mons. Kuhtić uz pozdrave upućene svim hodočasnicima rekao je kako žena u našoj kršćanskoj vjeri igra jednu veliku i značajnu ulogu – važnu ulogu. Marija nije samo žena, nego Marija je i majka. Bog nam jasno govori i pokazuje koliko je cijenio vrijednost žene, majke. Upravo u ovim vremenima majka postaje sve manje cjenjena, sve manje djevojaka želi biti majkama, i na taj način se danas ruši ljestvica vrijednosti koja je tisućljećima postojala.



Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije poticaj nam je da se po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju pokažemo velikima. Ona je primjer kako se od neznatne službenice postaje Velika Gospa. Upravo danas smo pozvani ugledati se u Mariju, u njezino "Da", njezinu spremnost na ispunjenje Božjega plana i ljubavi čiji je vrhunac otajstvo Uznesenja, kazao je mons. Josip.

Na kraju svoje homilije mons. Kuhtić istaknuo je kako u simbolima kruha i vina na oltar donosimo naše molitve, naše čežnje, našu ljubav, naša pitanja, naše zahvalnosti, ali donosimo i naše patnje, poteškoće i žrtve. Molimo stoga Gospodina da ih pretvori u samoga sebe, da onda s Isusom Kristom kao novi ljudi, novi kršćani krenemo tamo gdje nas Gospodin šalje. Molimo Marijin moćni zagovor i neka nas ona prati na našem životnom putu! Na kraju svete mise župnik preč. Vjekoslav Meštrić blagoslovio je nabožne predmete, zbor je otpjevao himan Gospi Stenjevečkoj te smo izmolili zavjetnu molitvu Gospi Stenjevečkoj.

Neven Škrlec,
župni medijski suradnik 

Ispišite stranicu: