HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.12.2023.

Proslavljena svetkovina sv. Franje Ksaverskog i 100. obljetnica dolaska franjevaca trećoredaca na Ksaver

U crkvi sv. Franje Ksaverskog na zagrebačkom Ksaveru u ponedjeljak 4. prosinca proslavljena je svetkovina sv. Franje Ksaverskog i 100. obljetnica dolaska franjevaca trećoredaca na Ksaver. Misno slavlje predvodio je mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup i metropolit u koncelebraciji s vojnim ordinarijem u RH mons. Jurom Bogdanom, krčkim biskupom mons. Ivicom Petanjkom, vojnim biskupom u miru mons. Jurjem Jezerincem, tajnikom Apostolske nuncijature u Hrvatskoj mons. Alvarom Ernestom Izurietom Y Seom, provincijalom fra Ivom Martinovićem, TOR, gvardijanom samostana fra Zvonimirom Brusačem, TOR, dekanom Gornjogradskog dekanata preč. Vladimirom Kerečenijem, fra Ivanom Paponjom, TOR, župnikom na Ksaveru i brojnim drugim svećenicima.



U uvodnom dijelu prije početka misnog slavlja, prisutne svećenike i vjernike pozdravio je provincijal fra Ivo Martinović, TOR: "Draga braćo i sestre, na blagdan sv. Franje Ksaverskog 3. prosinca 1923. svečanim euharistijskim slavljem što ga je na staroslavenskom jeziku predvodio zagrebački nadbiskup mons. dr. Antun Bauer, službeno su uvedeni u posjed franjevci trećoredci glagoljaši na kojem je od početka 17. stoljeća do ukinuća 1773. bila i djelovala Družba Isusova. Župa sv. Franje Ksaverskog odlukom zagrebačkog nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca osnovana je dana 24. kolovoza 1942., a 20. rujna 1942. je otvorena svečanim euharistijskim slavljem koje je na staroslavenskom jeziku predvodio zagrebački nadbiskup bl. Alojzije Stepinac. Danas, na ovu stotu obljetnicu našeg dolaska i djelovanja na svetom Ksaveru, a u ime sve braće provincije, svoje osobno ime i svih okupljenih na ovo euharistijsko slavlje izričem zahvalu i dobrodošlicu nasljedniku zagrebačkih nadbiskupa." 




U svojoj homiliji mons. Kutleša rekao je: "Danas, o proslavi 100. obljetnice dolaska franjevaca trećoredaca glagoljaša i mi se želimo spomenuti važnosti doprinosa našoj vjeri, kulturi i identitetu koju su ostavljali i ostavljaju ovdje franjevci glagoljaši te u zajedništvu s općom Crkvom pozvati na obnovu misionarskog žara."



"Karizma je poseban milosni dar kojim se pojedina redovnička zajednica u svojoj strukturi, poslanju i djelovanju razlikuje od druge, a koji je na korist cijeloj Crkvi.

O posebnom identitetu, koji je vlastit franjevcima trećorecima govori i dodatak njihovu nazivu: „glagoljaši“ od glagola glagoljati, govoriti, jer su misu slavili na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku služeći se glagoljskim knjigama.
Draga braćo franjevci glagoljaši, u toj ste se vlastitosti odazvali i postali suradnici Božji i na ovoj njivi, našem Ksaveru, u delikatnom trenutku povijesti hrvatskoga naroda. Uključili ste se u život naše mjesne Crkve ne samo kroz molitvu i liturgiju, već i kroz obrazovanje, kulturu i karitativni rad."



"Poznato je da prvih devet slova glagoljice (az, buki, vjedi, glagolju, dobro, jest, živjeti, zelo, zemlji) imaju značenje i izriču poruku: „Ja koji poznajem slova govorim da je vrlo dobro živjeti (na) Zemlji.“ Želi se kazati da su poznavanje slova i pismenost temelj dobroga života.
Poznavanje pisma i time poznavanje Pisama, poznavanje je i Krista, reći će sv. Jeronim. A upravo je zajedništvo s Kristom temelj i pretpostavka dobroga života na Zemlji. Vi ste, draga braćo franjevci, u svome poslanju, svome pastoralnom, dušobrižničkom i karitativnom radu toga bili svjesni i nudili ste konkretnu pomoć, pouku, utjehu, nadu i duhovnu hranu sakramenata svojim vjernicima u duhu vašega utemeljitelja sv. Franje Asiškoga.", istaknuo je mons. Kutleša.



Na završetku misnog slavlja, svima prisutnima zahvalio je gvardijan samostana fra Zvonimir Brusač, TOR: "Htjeli smo da večeras s nama budu posebno oni s kojima smo bili povezani od početka dolaska na sveti Ksaver i također oni s kojima danas živimo i surađujemo. Posebno nam je drago da je danas s nama naš nadbiskup, kao što je to bilo i prije 100 godina. S nama je i župnik Župe sv. Marka kao što je to bilo prije 100 godina na toj misi, kad je tadašnji župnik mons. Svetozar Rittig propovijedao."



Fra Brusač je dodao: "Govoreći o toj povezanosti otpočetka do danas, moramo spomenuti i ovdje nazočnost časnih sestara, prvo Milosrdnih sestara Svetoga Križa, koje su u prvim godinama pomagale i donosile hranu braći koja su ovdje bila, zatim časnim sestrama Služavkama malog Isusa koje su u jednom razdoblju također surađivale sa samostanom, a na poseban način školskim sestrama koje ovdje žive i surađuju na Ksaveru više od 50 godina." Ovom prilikom izrađena je spomen-medalja akademskog umjetnika, slikara g. Jeronima Tišljara koju je provincijal fra Ivo Martinović uručio u znak zahvalnosti i spomena nadbiskupu mons. Draženu Kutleši. U zahvalu za dolazak nadbiskupu Kutleši uručena je i slika umjetnika Vrkljana.



Liturgijsko pjevanje animirao je zbor Cantores sancti Marci, oratorijski zbor crkve sv. Marka na Gornjem Gradu pod ravnanjem Jurice Petrača. 

Svetkovini sv. Franje Ksaverskog i proslavi 100. obljetnice dolaska franjevaca trećoredaca glagoljaša na zagrebački Ksaver prethodila je trodnevna priprava. Prije misnog slavlja dana je mogućnost svete ispovijedi, misi je prethodilo euharistijsko klanjanje, a po završetku mise uslijedio je duhovni nagovor. Trodnevnu pripremu predvodili su fra Ante Bešlić, OFM, p. Stjepan Ivan Horvat, CPPS i fra Matej Jovanovac, TOR.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: