HR

Aktualnosti

Objavljeno: 17.05.2016.

Proslavljena svetkovina Marije Majke Crkve u Trnovčici



Svetkovina Marije Majke Crkve, na duhovski ponedjeljak, 16. svibnja, svečano je proslavljena u istoimenoj župi u zagrebačkoj Trnovčici. Euharistijsko slavlje u 11 sati u zajedništvu sa svećenicima Remetskoga dekanata, kao i ono u 19 sati zajedno s ocima dehonijancima iz Hrvatske i Austrije, predvodio je vlč. Žarko Vladislav Ošap, župnik banjalučke župe Pohoda BDM.

I podnevna i večernja misa započele su obredom otvaranja „jubilejskih vrata“ i procesijskim ulaskom u crkvu kako bi se iskoristio milosni trenutak zadobivanja potpunoga oprosta u Svetoj godini milosrđa.

„Dolazim kao hodočasnik iz župe gdje je rođen i kršten bl. Ivan Merz i od srca želim da vam je blagoslovljen ovaj sveti dan. Na dobro vam došao Majčin dan; na dobro: osobno, obiteljsko, župno, na dobro duše, na tjelesno i duhovno i moralno i zemaljsko i nebesko dobro“, započeo je svoju propovijed vlč. Ošap, dodajući kako je propovijed dio službe riječi unutar sv. mise, te kako svaki sudionik mise ima priliku pričestiti se dva puta.

Prva pričest u sv. misi podrazumijeva pričest Božjom riječju za koju nitko od vjernika nema nikakvu zapreku. Jedina zapreka može biti tvrdoća srca… Druga je pričest – pričest Presvetim Tijelom, dodao je propovjednik pozivajući pobuditi dobro raspoloženje za onu „prvu pričest“ – za Riječ – koja se sluša, gleda i prebire u srcu, kao što ju je prebirala Majka Marija.



„Svi se mi kao vjernici rađanjem nalazimo u okruženju četiriju majki. Prva je majka ona koja me je začela, pod srcem nosila, u krilu rodila, podizala ne brojeći nikada žrtve dok sam stasao. O sretne li djece koja se rađaju iz čiste ljubavi oca i majke, koja dolaze na ovaj svijet ljubljena i prije začeća. To su majke i očevi koji su otvoreni životu i koji znaju svoju ulogu: 'Ja sam suradnik Boga životvorca. Bog me želi za svoga suradnika, za svoju suradnicu'.“

„Druga je majka – Majka Domovina. Sretne li Domovine koja ima takve sinove i kćeri kojima je na prvome mjestu opće dobro, koja se pitaju što mogu učiniti za svoju Domovinu.“ Treća je majka – Majka Crkva, rekao je propovjednik i dodao kako se u nju ulazi krštenjem.

„Sretna li je majka Crkva koja ima takve sinove i kćeri kojima je stalo da svaka Crkva bude živa Crkva. Četvrta je majka – Majka Nebeska – Marija Majka Crkve. Propovjednik je podsjetio i na povijesnu pozadinu svetkovine, na dokument Drugog vatikanskog sabora Lumen gentium (1964.) u kojem je čitavo poglavlje posvećeno Mariji, te na sam čin proglašenja Marije Majkom Crkve od strane pape Pavla VI.

Spomenuo je kako je 1979. kardinal Franjo Kuharić, odredio, zajedno s drugim biskupima, da se taj spomendan slavi dan poslije Duhova, a što je odobrio papa Ivan Pavao II. „U čemu je Marijina veličina“, upitao je vlč. Ošap i odgovorio: „u njenoj vjeri. To je vjera predanja srca. Bogu se sva predala“, dodajući kako svaki vjernik ima dar vjere koji treba hraniti: svakodnevnom molitvom, napose u okrilju obitelji; sakramentima – sv. ispovijedi i sv. pričesti; dobrim djelima. 



„Tko je Marija? Vjernica! Tko sam ja? Govorim da sam vjernik. Jesam li? Na to će svatko sam sebi danas morati dati odgovor“, rekao je vlč. Ošap, potičući: „Unesite i uvedite Mariju Majku u svoj dom jer ona ima samo jednu ulogu do sudnjega dana - biti Majkom. A tko je majka? Ona koja rađa. A koga rađa? Isusa u mome srcu! I tada neće biti nikakvoga straha pred svijetom i navalama zloga“, zaključio je vlč. Ošap.

Na kraju euharistijskog slavlja riječi zahvale svećenicima, župljanima i hodočasnicima, uputio je župnik domaćin, o. Mirko Sadak SCJ.

Jelena Vuković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: