HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.10.2023.

Proslavljena 25. obljetnica beatifikacije kardinala Stepinca u Krašiću

Povodom 25. obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca, u nedjelju 1. listopada u krašićkoj Župi Presvetoga Trojstva, upriličeno je predstavljanje knjige mr. sc. Bojana Ivešića te je slavljena misa koju je predvodio apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua.


Na početku programa, prisutne je pozdravio krašićki župnik vlč. Ivan Vučak. Knjigu „Nastanak i uporaba vatikanske verzije ‘Navodnog Stepinčeva pisma’ iz 1943. s referencijalnim dokumentima“ autora mr. sc. Bojana Ivešića predstavili su postulator kauze za proglašenje svetim kardinala Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja, povjesničar prof. dr. sc. Josip Jurčević te autor Ivešić.



Euharistijsko slavlje koje je uslijedilo predvodio je nuncij Lingua, a suslavili su umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak i osmorica svećenika.

Na početku mise župnik Vučak pozdravio je sve okupljene, osobito one koji su pratili uživo prijenos slavlja, svećenike te napose apostolskog nuncija.



Mons. Batelja je u homiliji, između ostaloga, govorio o odnosu papa prema kardinalu Stepincu. „Sveti Ivan Pavao II., uvrstio je kardinala Stepinca u Kanon mučenika Katoličke Crkve dopuštajući da ga nazivamo blaženim. Štoviše, želio ga je proglasiti blaženikom na Trgu sv. Petra u Rimu i postaviti ga kao portal kroz koji će čovječanstvo ući u treće tisućljeće. Ali, reče sveti Ivan Pavao II.: ‘Biskupi su vaše zemlje tražili da proglašenje blaženim Alojzija Stepinca bude upravo ovdje, u svetištu Majke Božje Bistričke.’ I udovoljio je toj molbi iz voljene Hrvatske“, istaknuo je propovjednik.

Pri kraju euharistijskoga slavlja, okupljeni su izmolili molitvu za kanonizaciju kardinala Stepinca. Župnik Vučak potom je vjernicima rekao kako se nada da će im proslava 25. obljetnice beatifikacije pomoći u vlastitoj izgradnji u nasljedovanju evanđelja. „I da ćemo biti zagledani u lik bl. Alojzija Stepinca te, poput njega, hrabro se odazvati na Božji poziv i izvršavati volju Božju u svome životu“, naglasio je.



Zahvalio je najprije Bogu, a onda i svima koji su pomogli u organizaciji slavlja. Rekao je da je misu trebao predslaviti sisački biskup Vlado Košić, ali zbog bolesti nije mogao doći. Kao uspomenu i znak zahvale, nunciju Lingui poklonili su bistu sv. Ivana Pavla II. Zahvalio je i mons. Batelji na svemu što čini za bl. Alojzija Stepinca te Služavkama Malog Isusa koje djeluju u Župi. Najavio je da će 22. listopada biskup Mrzljak blagosloviti obnovljenu kuću časnih sestara u Krašiću.

Nuncij Lingua na kraju je zahvalio krašićkom župniku i mons. Batelji. Rekao je da vjeruje kako je poziv koji mu je uputio župnik Vučak bio poziv bl. Alojzija. Podsjetio je da su započele duhovne vježbe za Biskupsku sinodu rekavši da možda nisu svi shvatili važnost sinode. „Došao sam ovdje da bih molio blaženika da svi shvate što je zajedništvo u Crkvi, napose zajedništvo s nasljednikom Svetoga Petra“, istaknuo je.


 
Liturgijsko pjevanje i pjevanje tijekom predstavljanja knjige predvodio je vokalni ansambl Antiphonus.

IKA/Foto: Župa Krašić
Ispišite stranicu: