HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.09.2023.

Proslavljen župni blagdan sv. Jeronima

Župa sv. Jeronima u Maksimiru proslavila je blagdan župe u subotu, 30. rujna 2023. Župnom blagdanu prethodio je bogati program u organizaciji zajednicâ unutar župe, od kojih je župni Caritas predmolio pobožnost krunice. Vrhunac je ovogodišnjeg slavlja bila trodnevna priprema, koju je vodio isusovac, psiholog p. Mijo Nikić, SJ. Pater Nikić govorio je o psihološkim temama, kao što su čistilište, pakao i raj prvog dana trodnevnice te vjera, nada i ljubav drugog dana. Treći dan trodnevnice bio je obilježen govorm o stanjima bolesti u kojima se čovjek može naći, i kako vjerom može te iste nadvladati. 



Ovu duhovnu pripravu obogatilo je i cjelodnevno klanjanje, čitanje Svetog pisma do ponoći, pobožnost Triput divnoj Gospi i Malome Isusu. Euharistijska slavlja animirali su: zbor mladih, neokatekumenska zajednica, zbor „Gabrijel” i župni zbor.

Na sam župni blagdan sv. Jeronima, jutarnje euharistijsko slavlje predslavio je nekadašnji kapelan, vlč. Mladen Škvorc u zajedništvu s vlč. Sinišom Hegedušićem. U svojoj homiliji dao je naglasak na manje znane, a značajne događaje iz života sv. Jeronima. Osvrnuo se na njegov prijevod Svetog pisma, koji je bio veoma zahtjevan, a čiju je zadaću besprijekorno izvršio.



"Kako je sv. Jeronim izvršio svoju zadaću? Trpljenjem i postom, povukavši se u osamu pećine, gdje je bio potpuno predan Bogu, dotaknuo je svako slovo. Jer postojali su i prije prijevodi, no nijedan nije zadovoljio. Crkva je veoma oprezna već stoga, što Sveto pismo upozorava kako se ne smije ni dodati ni oduzeti niti jedan zarez. Sveti Jeronim bio je osoba vrhunske izobrazbe i bio je svjestan da ljudskim načinom neće uspjeti, jer takav zadatak nadilazi čovjeka. Tražio je Božju mudrost, koju je izmolio od Boga! Stekao je zemaljsku slavu, krotio svoj karakter, ali nijednom se nije dao zvati učiteljem. Ipak, nakon smrti, naslovu sveca nadodan mu je i naslov "crkveni naučitelj", za što je bio itekako zaslužan! I moramo nešto naučiti od ovoga, spoznati svoje sposobnosti i upotrijebiti ih te Bogu biti zahvalni na njima!"



Središnje euharistijsko slavlje predslavio je profesor i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vlč. Josip Šimunović. U homiliji je glavna misao bila svetost. "Što znači biti svet? Isus poručuje u prvoj Petrovoj poslanici: Budite sveti, jer sam ja svet." Prof. Šimunović pozvao je i potaknuo sve prisutne na iskreno življenje svetosti.

U zajedništvu s mons. Zvonimirom Sekeljem i dekanom Maksimirsko-trnjanskog dekanata vlč. Josipom Golubićem te ostalim svećenicima, zahvalu je svakom posebno uputio župnik vlč. Tomislav Petranović.

Zajedništvo župe se nakon euhristijskog slavlja nastavilo prigodnim druženjem.
 
                    Marija Lukač, župna medijska suradnica

Ispišite stranicu: