HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.04.2016.

Proslavljen Dan kuće Emaus



Caritasova kuća za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi »Emaus« obilježila je u nedjelju 17. travnja Dan kuće prigodnim programom na kojem su sudjelovali prijatelji, dobročinitelji, volonteri i bivši korisnici Kuće.

Program proslave započeo je u 17 sati euharistijskim slavljem koje je predslavio salezijanac don Tihomir Šutalo. Nadahnut prigodnim tekstom iz Evanđelja na Nedjelju Dobrog Pastira, don Tihomir je kroz propovijed pozvao mlade Caritasove korisnike da u Isusu Kristu prepoznaju pravog pastira svoje duše, koji jedini može darovati blaženi život u vječnosti, odnosno vječni život u zajedništvu s Bogom za kojim čezne svako ljudsko biće.

Primijenjujući Kristovu poruku na posebne životne okolnosti u kojima žive mladi u ovoj kući, don Thomir je rekao: »Isus jako dobro zna da su njegove ovce ranjene. Svi mi imamo ranu, svi mi imamo problem. No, važno je da ja nisam problem. Ja mogu biti ranjen ali moj život nije rana.

Ja mogu imati problem ali moj život nije problem. To rješenje mojih životnih rana i problema može dati samo Pastir koji kaže: 'Ja ću Vam dati život vječni!' Dragi mladi, osobito vi koji nosite rane na svom životu, koji nosite probleme u svom životu, zaljubite se u ovoga vašeg Pastira i krenite za njim sa svojim ranama, sa svojim križevima, problemima.«

Zatim je mlade potaknuo da se u potrazi za srećom ne izdvajaju iz Kristovog stada, jer život u zajednici vjernika pruža posebnu duhovnu zaštitu i drži ih podalje od životnih stranputica.

Poslije svete mise uzvanike je pozdravila socijalna radnica Kuće »Emaus« Milena Bilopavlović Margeta, zahvalivši im se na odazivu te na cjelogodšnjoj potpori korisnicima pod čijim krovom trenutno živi 8 djevojaka i 8 mladića.

Kroz prezentaciju s mnoštvom fotografija, mladi su predočili uzvanicima dinamiku zbivanja u Kući »Emaus« tijekom proteklih dvanaest mjeseci, a igrokazom »Izgubljena i nađena ovca« pjesmama izrazili su svoju okrenutost Kristu i radosti življenja. Recitiranjem 'narodnih modrosti' pak uzvanike su nasmijali do suza.

»Cjelokupan program koji je bio izveden osmislila su djeca - korisnici Kuće. Sve pripreme i sve probe odrađivali su potpuno samostalno u proteklih mjesec dana. Zbog svega što su napravili svi smo iznimno ponosi na njih. U sve što su pripremili i izveli uložili su jako veliki trud. Vjerujem da su to svi vidjeli i osjetitili«, naglasila je soc. radnica Milena Bilopavlović Margeta.

Po završetku službenog dijela programa, uzvanici i domaćini susreta nastavili su se družiti za zajedničkim stolom na kojemu su posluženi ukusni zalogaji iz domaće kuhinje časne sestre Nikodeme i gospođe Janje - kojima su pomogle i vrijedne dječje ruke. (CZN)
Ispišite stranicu: