HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.05.2018.

Proslavljen blagdan Župe bl. Ivana Merza u Španskom



U Župi bl. Ivana Merza u Zagrebu – Špansko, u četvrtak 10. svibnja, na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, svečano je proslavljen blagdan Župe. Svetu misu u 19.30 sati u atriju Osnovne škole Špansko Oranice predvodio je vlč. Vladislav Žarko Ošap, župnik Župe Pohoda Bl. Djevice Marije u Banja Luci u koncelebraciji s upraviteljem Župe vlč. Darkom Bručićem Pavukom, preč. Vjekoslavom Meštrićem, dekanom Kustošijskog dekanata, vlč. Zlatkom Pavetićem prvim župnikom župe bl. Ivana Merza te još petnaestak svećenika Kustošijskog dekanata i svećenika gostiju.

Pozdravljajući prisutne vlč. Ošap je rekao kako mu je drago što povezuje župu iz Banja Luke, u kojoj je kršten i živio bl. Ivan Merz sa jednom župom u gradu Zagrebu gdje je živio i ostvario se bl. Ivan te kako se nada da bl. Ivan župljanima nije samo zaštitnik nego i uzor.
 
Vlč. Ošap u svojoj homiliji je istaknuo: „Utjelovljenjem Sina Božjega dogodio se spoj Boga s čovjekom. Tako i Isusovim uzašašćem, čiji se blagdan danas slavi, čovjek ulazi u božansko. Duh Sveti ulazi u čovjeka kao klica života. Ta klica treba rasti i razvijati se. Kad čovjek postane svjestan te klica događa se nešto veličanstveno i tada usvajamo Božansku logiku, logiku Evanđelja.“ Vlč. Ošap dodaje: „Bog nam je dao vjeru živu. Sve što je živo treba svoju hranu. Naša vjera se hrani upravo onim što je Merz činio: prvo, svakodnevnom molitvom, drugo, sakramentima i treće svakodnevnim djelima ljubavi.“


 
Za kraj je vlč. Ošap poručio: „Neka Ivan Merz koji je za Boga i s Bogom živio bude nadahnutelj da živimo s Bogom, nikad i ništa bez Boga“. Pri završetku sv. mise župljani i hodočasnici častili su relikvije Blaženika predajući mu svoje čežnje i molitve.

Za proslavu blagdana Župe župljani su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom. Sva tri dana duhovne priprave sv. mise je predvodio i propovijedao p. Milan Lojić CM, župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Vrapču – bolnica. P. Milan je župljane na divan način podsjetio kako su ljubljena djeca Božja, koliko su vrijedni i važni Bogu Ocu i kako je važno to posvijestiti si i osjetiti Božji blagoslov i milost što onda rezultira radošću i ljubavlju za nas i sve oko nas.

Pripravu za blagdan župe i sam blagdan svojim pjevanjem su animirali župni zborovi: zbor mladih, dječji zbor, obiteljski zbor i mješoviti župni zbor te gosti – muški vokalni ansambl „Špansko“.



Budući da župna zajednica još nema svoju župnu crkvu, na kraju sv. mise posebno se po zagovoru Blaženika molilo za izgradnju crkve. Na tu nakanu župljani na kraju svake sv. mise mole već više od godinu i pol dana.

Pri završetku misnog slavlja upravitelj župe vlč. Darko Bručić Pavuk je istaknuo kako je molitva već urodila plodom i kako je, nakon sedam godina postojanja župe, napokon pribavljeno zemljište za izgradnju crkve. I nadalje je potrebno žarko moliti da se župna crkva izgradi, što je silna želja svih župljana.


Sanda Dinarina Mladić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: