HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.05.2022.

Proslavljen blagdan sv. Florijana u Zaboku

Vatrogasna zajednica grada Zaboka i Dobrovoljna vatrogasna društva na području grada organizirali su obilježavanje dana vatrogasaca na blagdan sv. Florijana u srijedu 4. svibnja svečanom procesijom u pratnji limene glazbe od zabočkog DVD-a do  župne crkve sv. Jelene Križarice gdje su sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio zabočki župnik Branko Risek.



U svečanim odorama zabočki su vatrogasci zahvalili svome nebeskom zaštitniku te odali počast svim pokojnim vatrogascima kako sa našeg područja tako i cijele Hrvatske. Župnik je naglasio da su se vatrogasci uvijek odlikovali kao ljudi poštenja i istine. "Te odlike vatrogasca i vatrogastva nosite i vi dragi prijatelji", pozvao je župnik i nadodao poziv da to nastave činiti i nadalje s velikim ponosom.
 
U svojoj homiliji naglasio je da je "oduvijek među ljudima bilo prisutno neprijateljstvo, progoni, mržnje na sve one koju su živjeli za istinu. Istina često puta boli… Reći nekome istinu u lice često je neugodno, više smo naviknuti da nam se govore neke lijepe laži, da nam se laska i veliča za sve ono za što nismo zaslužni da bi ostavili lijepi dojam pred drugima. Isus poučava svoje učenike, a i nas: 'treba živjeti za istinu, govoriti istinu i svjedočiti pa ako je i potrebito za istinu i trpjeti."



"Sveti Florijan je prošao zemljom čineći dobro. Nije zagovarao zlo, ali nije se ni bojao podići glas za dobro čovjeka. Na mržnju i grube riječi uzvratio je ljubavlju, na zloću opraštanjem, na uzdignutu ruku pružio ruku prijateljstva, a to upravo vi svojim humanim radom i činite. Takvi postupci mijenjanju ljude, ali i svijet. Širite tu ljubav, požrtvovnost, dobrotu i iskrenost u svojim obiteljima, radnim mjestima, prijateljima, kolegama ukratko svima onima koje susrećete na svom životnom putu", istaknuo je vlč. Risek.


 
Na kaju misnoga slavlja domaći župnik uputio je riječi ohrabrenja vatrogascima, ali i okupljenom narodu. Istaknuo je da "dok je vatrogasaca u Zaboku biti će iskrenosti i poštenja te hrabrosti. Želim da svi zajedno jedni drugima budemo primjer i ohrabrenje kako se isplati živjeti i voljeti ovo naše Zagorje gdje nas je Bog smjestio od davnina i da, ako treba, uložimo i najveće žrtve da sačuvamo tu svoju rodnu grudu od bilo kakovih nepogoda i katastrofa."

Nakon misnoga slavlja uslijedilo je prigodno druženje vatrogasaca, vjernika i građana.
 
Darko Fiket,
tajnik DVD-a Zabok
Ispišite stranicu: