HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.05.2022.

Proslavljen blagdan Dobroga Pastira u Brestju



Na Nedjelju Dobroga Pastira 8. svibnja župna zajednica Dobroga Pastira u istočnozagrebačkom naselju Brestje svečano je proslavila svoj župni blagdan. Svečano euharistijsko slavlje, kojem je prethodila procesija s kipom Dobroga Pastira od križa krajputaša u Starom Brestju do župne crkve Dobroga Pastira, predvodio je umirovljeni varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s mjesnim župnikom Zlatkom Pavetićem, bivšim dugogodišnjim župnikom Brankom Picekom te pastoralnim suradnikom Karlom Šimekom. Misno slavlje uveličao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem Saše Zebeca.



Pozdravljajući biskupa Mrzljaka, koncelebrante, bogoslove, okupljene hodočasnike i župljane, osobito ovogodišnje krizmanike župnik Pavetić podsjetio je da će uskoro biti „vrhunac župe“ (utemeljene 1977.) kad će župa prvi put doživjeti radost mlade mise, koju će služiti mladomisnik Mate Cikoja te pozvao na molitvu za duhovna zvanja.



U propovijedi je biskup Mrzljak podsjetio da se „od Uskrsa do Duhova slušaju biblijski odlomci koji govore o početcima naše vjere“ te pozvao okupljene vjernike da učvršćuju svoju vjeru živeći po Božjim riječima i prihvaćajući ono što Bog govori. Pritom je istaknuo da vjera mora rasti i biti čvrsta uza sve protivštine na koje čovjek nailazi. Isus obećaje apostolima poslati svoga Duha koji će ih upućivati u svu istinu i pomagati u rastu vjere, ali čovjek mora biti otvoren Duhu Svetom te prihvatiti Božju riječ koja mu je upućena.

„Kad god govorimo o kršćanskoj vjeri, kad god slušamo Isusa Dobroga Pastira mi napredujemo, idemo naprijed…  Čovjek mora postati svjestan da ide naprijed onda kada slijedi Dobroga Pastira koji voli svoje stado, koji daje život za nas… To ćemo u danima do Duhova 'osluškivati' promatrajući događaje u prvoj Crkvi kad je bilo i vjere i nevjere…“



U nastavku je napomenuo: „Ta sudbina vjere u Isusa Uskrsnuloga prati nas neprestano - kroz svih 20 st. povijesti kršćanstva. Uvijek će se naći skupine ljudi koji će čvrsto vjerovati (možda će ponekad posumnjati), nekima će biti svejedno, a neki će biti jako protiv kao u vrijeme komunizma“. Često se može čuti kad se govori o Crkvi, da nema što govoriti ovom društvu. „Živimo u našem hrvatskom narodu i želimo da vrijednosti u koje vjerujemo prožmu društvo jer je to nešto najbolje za pojedinca i zajednicu“, ustvrdio je propovjednik. To nailazi na protivštine kao u prva kršćanska vremena u kojima su prvi kršćani dali živote za svjedočanstvo, a to svjedočanstvo je „čvrsto zacementirano“ i prenosi se iz generacije u generaciju do danas.

„Mi danas vjerujemo na temelju svjedoka, vjerujemo Dobrom Pastiru koji nas vodi, pokazuje nam put i  koji je rekao da dolazi k nama da imamo život, ne samo vremeniti, nego sigurno putujemo prema glavnom cilju kojeg je Isus postigao preko smrti. To je vjera u Isusa Dobroga Pastira koji je s nama, koji nas poučava i vodi. Zato je važno da se naša vjera neprestano učvršćuje i raste, da pronalazimo uvijek nove razloge za svoju vjeru što je posebno potrebno mladim ljudima čija će vjera često prolaziti iskušenje… Neka nedjelja Dobroga Pastira bude poticaj da idemo za Isusom kroz cijeli život“, poručio je, uz ostalo, predvoditelj misnoga slavlja.



Nakon euharistije župno zajedništvo nastavljeno je druženjem i zakuskom ispred crkve, a glazbeni okvir dao je Puhački orkestar DVD-a Kašina. 

Nedjelja Dobroga Pastira zaključena je večernjim euharistijskim slavljem koje je predvodio duhovnik u Bogosloviji Ivan Grbešić. 

Proslavi župnoga zaštitnika prethodila je trodnevna duhovna priprava, a misna slavlja predvodili su prošlogodišnji mladomisnici: u četvrtak 5. svibnja Višeslav Foretić, župni vikar u župi sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji, u petak 6. svibnja vlč. Luka Tufeković župni vikar u župi BDM Žalosne, Zagreb – Špansko te u subotu 7. svibnja Matija Slišković, župni vikar u župi sv. Ivana Pavla II. u Jelkovcu i u župi sv. Ivana Krstitelja i Ivanjoj Reki.

Tekst: Mara Cvitanović
Foto: 
Željko Glojnarić
Ispišite stranicu: