HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.10.2023.

Proslava župnog blagdana sv. Luke evanđelista u Travnom

Novozagrebačka župa sv. Luke evanđelista u Travnom proslavila je svoj župni blagdan višednevnom duhovnom pripravom. Priprava je počela u subotu, 14. listopada 2023. kad je održan 6. Lukafest, smotra zborova mladih na kojoj je nastupilo 6 zborova iz Zagrebačke nadbiskupije: Crkveni zbor mladih Majke Božje Bistričke iz Župe Uznesenja BDM, Marija Bistrica; zbor mladih Put k Suncu iz Župe bl. Ivana Merza, Špansko; zbor mladih MSN (Mladi svetog Nikole) iz Župe sv. Nikole biskupa, Stenjevec; Nadbiskupijski zbor mladih Zagrebačke nadbiskupije; Zbor mladih sv. Ivan iz Župe sv. Ivana ap. i ev., Utrina te zbor-domaćin LUKAvci iz Župe sv. Luke ev. u Travnom.



Članovi zborova, njihovi voditelji i svirači sudjelovali su prije smotre na euharistijskom slavlju koje je predslavio vlč. Kristijan Tušek, upravitelj župe sv. Nikole biskupa u Stenjevcu, do ove jeseni i povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije. Vlč. Kristijan lomeći Božju riječ u homiliji mladima je kazao: „Dao Bog da tako utječemo na ljude kako je Isus utjecao na ovu ženu iz evanđelja – da ostanu oduševljeni. Dao Bog da u susretu s ljudima jednostavno bude opipljivo da smo Božji jer biti blažen znači upravo to – biti Božji, biti u Bogu i s Bogom, biti naizvan zaista njegov. Dao Bog kao što vi pjevači oduševljavate svojim pjesmama, dao Bog kao što oduševljavate svojim poletom, svojom mladošću, svojom neopterećenošću da svijet bude oduševljen vama, Kristovim vjernicima, da svijet bude oduševljen vašim načinom života.“
Po završetku smotre, zborovima i njihovim voditeljima zahvalio je i župnik u Travnom, vlč. Darko Bručić Pavuk. Zajedništvo euharistijskog stola i pjesme nastavilo se prigodnim druženjem u prostorima župe u Travnom.


 
Dan poslije, u nedjelju 15. listopada prvi dan trodnevnice za župni blagdan počeo je jutarnjim misnim slavljima, a navečer je misno slavlje predslavio vlč. Josip Đurin, odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu. Pjevanje je animirao župni zbor mladih LUKAvci.

U svojoj homiliji vlč. Đurin istaknuo je: „Ako smo danas slušali pozorno Riječ Božju, vidimo da je naglasak stavljen na gozbu, na zajedništvo oko stola. Dobro je da si kao kršćani i vjernici postavimo pitanje: kakvi smo mi u svom životu kad nas netko pozove na gozbu? I zato mi je drago što je prvi dan vaše trodnevnice u centru poziv na gozbu. To je poziv da se vi pripremite za ono što čekate u srijedu. Zato je dobro vidjeti što nam Božja Riječ poručuje, na koji način se pripremiti da vaše slavlje u srijedu doista bude ne samo svečano, uzvišeno, da se okupite, nego da ga vi doživite u svome srcu i da bude vidljivo u vašem životu, u vašim odnosima i u vašim svakodnevnim aktivnostima koje činite.“



Spajajući evanđelje o pozvanima na gozbu i predstojeće slavlje župnog zaštitnika, vlč. Đurin je nastavio: „Koja je duboka poruka evanđelja za nas? Na koji nas temeljni poziv Bog poziva, koje je naše poslanje? Poziv nam je: biti kršćanin, biti vjernik. Slavite u srijedu svetoga Luku. Koji je bio njegov poziv? Bio je vjeran Bogu, napisao je evanđelje, bio je liječnik i pratio je Pavla te ostavio Djela apostolska. Naš je poziv biti kršćanin, vjernik, otac, majka, brat, ono što jesmo. To je naše „svadbeno ruho“ koje smo odjenuli još na krštenju i koje trebamo odijevati svakoga dana.“ Nakon svete mise u dvorani ispod crkve održana je monodrama Ispit savjesti prema prozi Tina Ujevića u izvedbi umjetnika Roberta Kurbaše.
 
Drugi dan trodnevnice, ponedjeljak 16. listopada, obilježio je posjet cijele bogoslovske zajednice (bogoslovi, odgojitelji, duhovnici, redovnice) ovoj novozagrebačkoj župi. Svetu misu predslavio je vlč. Anto Pavlović, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu. Pjesmom, čitanjem, molitvom i posluživanjem kod oltara svi su se bogoslovi aktivno uključili u liturgiju.



Obraćajući se prisutnima u homiliji, vlč. Pavlović kazao je: „Evanđelist Luka zadužio nas je kao glasnik Riječi Božje. Svojim Proslovom samoga sebe svrstava u sluge i glasnike te Riječi.“ Nadodao je kako se vrijedi vratiti na početak, na izvor, na samu Riječ Božju. Odgovor na pitanje „Što je Riječ Božja?“ daje nam jedan drugi evanđelist u svome Proslovu – Ivan: „Odgovor je zapravo tko je Riječ Božja. To je druga božanska osoba, sâm Bog koji je stvarateljska Riječ, po kome je sve stvoreno i koji se utjelovio da bi nas spasio.“



Na završetku misnog slavlja svjedočanstvo o pozivu dala su dvojica bogoslova - Croat Balija i Hrvoje Havliček. U zagrebačkoj bogosloviji trenutno je 60-ak bogoslova. Nakon posljednje mlade mise vlč. Ivana Vujevića 2022. godine, župa Travno i dalje nastavlja moliti za nova duhovna zvanja. Posjet cijele bogoslovske zajednice bio je konkretan poticaj mladima u župi koji osjećaju poziv na svećeništvo ili redovništvo da se odvaže krenuti tim putem.
 
U utorak, 17. listopada, na treći dan trodnevnice za župni blagdan misno slavlje predslavio je vlč. Ivan Grbešić, duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu. Pjesmom je liturgijsko slavlje animirao župni dječji zbor Iskrice.
Vlč. Grbešić u svojoj homiliji istaknuo je: „Sveti Luka bio je i mučenik. On nije za Isusa samo govorio, nego je i krv svoju prolio. Grčka riječ za mučenika znači svjedok – da je svjedočio za Isusa svojim životom. Da su prvi kršćani, apostoli za Isusa svjedočili samo riječima, mogli bismo se pitati je li to sve uredu. Ali oni su tako Isusa zavoljeli i tako su Isusa upoznali da su za njega dali svoj život.“



„Danas također slavimo jednog divnog svjedoka – sv. Ignacija Antiohijskog. On je u Antiohiji bio nasljednik svetoga Petra. Ignacije je bio i apostolski otac. Vidite, danas i sutra smo jako blizu Isusu: to jest, gledamo ljude koji su upoznali i zavoljeli Isusa. Sv. Ignacije u Rimu je podnio mučeništvo za Isusa“, rekao je vlč. Grbešić. 

Nakon svete mise u župnoj crkvi održano je cjelonoćno klanjanje do jutarnje mise u srijedu, kojeg su animirale zajednice u župi.


 
U srijedu 18. listopada, na župni blagdan sv. Luke evanđelista jutarnju svetu misu predslavio je vlč. Toni Potrebić, odgojitelj u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu. Vlč. Potrebić u homiliji se osvrnuo na riječi iz Lukinog evanđelja: »Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: 'Približilo vam se kraljevstvo Božje!'« Pritom je rekao: „Riječi upućene sedamdeset dvojici upućene su i svakome od nas, na poseban način želimo reći da su bile upućene svetom Luki jer u tim riječima možemo vidjeti životni program svetog Luke. Danas Crkva pred nas stavlja toga sveca koji je Božju riječ živio, koji je Božju riječ promišljao, naviještao i zapisao.



Tri su stvari koje čine životni program svetoga Luke: jesti sve što nam se ponudi, liječiti bolesnike i govoriti: Približilo vam se kraljevstvo Božje“, rekao je vlč. Potrebić nadovezujući se na evanđelje dana.

Vrhunac proslave župnog blagdana sv. Luke bila je večernja sveta misa koju je predslavio preč. Željko Faltak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni mješoviti zbor.

Preč. Faltak u svojoj homiliji osvrnuo se na lik svetog Luke evanđelista: „Jako se malo zna o Lukinom životu. Ali, ono što je posebna vrlina i poslanje kod svetog Luke jest da je imao posebno poslanje od Boga da on bude glasniik, svjedok, pisac Kristova života. I sveti Luka zavrjeđuje i naše čašćenje baš zato jer je on na najizvrsniji način odgovorio na onaj poziv koji mu je Bog povjerio na ovoj zemlji.“



Koristeći sliku Luke kao liječnika koji je spašavao živote, preč. Faltak rekao je: „Taj sveti Luka odjednom ostavlja sve i odjednom odlučuje ići putem kršćanstva. Što je potaklo Luku da ostavi sve? Da bude nenavezan i slobodan u svemu što je zemaljsko, što je svjetovno, prolazno, propadljivo? Ono što zasigurno možemo znati, jer on nije imao priliku vidjeti Isusa, jest da je život vjernika i tadašnjih zajednica bio toliko autentičan da je Luka prepoznao da postoji neki drugi spasitelj, liječnik koji ne liječi ono prolazno.“

Župni blagdan proslavljen je i nakon euharistijskog slavlja prigodnim druženjem i zajedništvom svih župljana ispred župne crkve sv. Luke u Travnom.


 
Župa sv. Luke ev., Zagreb-Travno
Foto: NBS i Župa sv. Luke
Ispišite stranicu: