HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.01.2018.

Proslava župne svetkovine u Retkovcu



U Župi sv. Pavla Apostola u zagrebačkom naselju Retkovec svečano je 25. siječnja proslavljena župna svetkovina - Obraćenje sv. Pavla.

Trodnevnu duhovnu pripravu uoči svetkovine predvodio je fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor u Samoboru. Svakoga dana nakon molitve krunice, slijedila je sv. misa, a zatim euharistijsko klanjanje koje je također predvodio fra Matić.

Pjevanje su animirala sva tri župna zbora: dječji zbor (prvog dana), zbor mladih Damask (drugoga dana) i župni mješoviti zbor (trećega dana).

U homilijama kroz sva tri dana fra Ivan je tumačio tekstove misnih čitanja povezujući ih s obraćenjem sv. Pavla. Tako je prvoga dana govorio o borbi protiv „vlasti zlih sila koje imaju moć u ovome svijetu, ovisnosti i požuda koje nas vode u područje tame i svezanosti“, koje možemo pobijediti samo s uskrslim Kristom, jer „Krist daje puninu našega života, u Kristu otkrivamo svoje dostojanstvo i dostojanstvo drugih“.

Drugoga dana na Isusov upit „tko je moja majka, tko su moja braća“, fra Ivan je rekao da smo svi pozvani biti majkom i braćom Gospodinovom nasljedujući Mariju, poput Ivana uzeti ju k sebi, posvetiti se Marijinom srcu, biti “poput Marije, Kovčeg saveza, da se u nama dogodi Krist kada slušamo Riječ Božju“. Trećega dana je govorio o Isusu kao sijaču Riječi života te pozvao sve da poput Isusa donose drugima Božju riječ.

Na samu svetkovinu, svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Željko Faltak, koordinator trajne formacije svećenika i upravitelj župe sv. Ivana Krstitelja u zagrebačkoj Novoj Vesi, u zajedništvu sa svećenicima dekanata, onima podrijetlom iz retkovečke župe, kao i nekima koji su ranije djelovali u Retkovcu.

Svečano liturgijsko pjevanje predvodio je župni mješoviti zbor pod ravnanjem mo. Josipa degl'Ivellija uz orguljsku pratnju Alana Kljajića.

Pozdravljajući na početku misnog slavlja nazočne svećenike i vjernike, župnik Vinko Tomić je zahvalio vlč. Faltaku što je s radošću prihvatio poziv predvoditi svečano misno slavlje na župni blagdan.

U homiliji se vlč. Željko posebno usredotočio na proces obraćenja sv. Pavla, na trenutak kad je on od progonitelja kršćana postao veliki svjedok Isusa Krista, spreman za njega darovati život. „Savao je pod okriljem Boga vršio samovolju, što se događa i u našim životima“, naglasio je vlč. Željko. „Na putu u Damask Savao pada i doživljava krah vlastitih uvjerenja, osobnosti i fizički krah. To nam govori da i mi kada vršimo samovolju doživljavamo krah vlastitog života u obitelji, zajednici, poslu. Milosno je ako u tom trenutku čujemo Božji glas, kao što je to doživio Pavao: 'Savle, Savle, zašto me progoniš?'“

Vlč. Željko je naglasio kako je Pavao oslijepio i dobio ljuske na očima: „U susretu s Kristom otvara se novi obzor i suočava se sa sljepoćom onoga za čim je prije težio. Važan je susret s Kristom u euharistiji, sakramentima, zajednici“. I kao što je Isus poslao Pavla Ananiji u prvoj kršćanskoj zajednici i zajednica mu je prenijela vjeru, tako i danas „nema kršćanstva bez zajednice koja je važna za naš rast u vjeri“.

U trenutku kad Pavao postaje svjestan samoga sebe, tada postaje svjestan što je krivo, doživljava slobodu govoriti i naviještati Isusa Krista. „Nama kršćanima se događa da se u susretu s drugima  povlačimo sa svojim uvjerenjima te imamo kompleks od vlastitih uvjerenja. Time preziremo sebe i polazišta našega života. Ne vrednujemo susret s Isusom Kristom i to je tragedija kršćanstva. Zato je vrijedno slaviti svetkovinu obraćenja sv. Pavla“, upozorio je vlč. Željko.

Nakon obraćenja Pavao postaje slobodan od prijašnjeg života, postaje slobodan Kristov učenik, oruđe Kristova djelovanja. „To je izazov kršćanstva, svih nas kršćana i zato molimo zagovor sv. Pavla da nam pomogne da prepoznamo sljepoću, koju otkrivamo jedino u susretu s Isusom Kristom. Da kao kršćanska zajednica živimo s Isusom i za Isusa, oruđe bez kompleksa, oruđe Kristovo, Kristovi apostoli, da odgovorimo na poziv i poslanje iz evanđelja: Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.“

Na kraju misnog slavlja župnik Tomić je župljanima čestitao župni blagdan te zahvalio svim sudionicima misnog slavlja zazivajući zaštitu sv. Pavla.
Mira Gabelica
 
Ispišite stranicu: