HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.09.2018.

Proslava župne svetkovine na Trešnjevci



U Župi sv. Marka Križevčanina u petak, 7. rujna proslavljen je blagdan sveca zaštitnika Župe. Središnje misno slavlje predvodio je i propovijedao vlč. Toni Potrebić, župni vikar u Župi Navještenja Blažene Djevice Marije – Velika Gorica.

Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao župni zbor Marcus Crisinus.
 
Na početku svoje homilije vlč. Potrebić stavio je naglasak na mučeništvo Marka Križevčanina i dvojice Isusovaca, Istvana Pongracza i Melchiora Grodzieckog. „Mučili su ih tijelom, ali i dušom. No, trojica mučenika su ustrajali u vjeri. Marka Križevčanina su palili bakljama i zatim su mu odrubili glavu.

Mučenička smrt plod je svetoga života sv. Marka Križevčanina. Naime, mučeništvo nije stvarnost koja traje samo jedan trenutak. To nije plod samo jedne prave odluke u životu. Mučeništvu prethodi jedan čitav život posvećen Kristu, život za Crkvu, život za bližnje.



Mučeništvu sv. Marka prethodio je plodonosan rad na njivi Gospodnjoj u Košicama i okolici“, rekao je vlč. Potrebić.
 
Govoreći o burnom vremenu reformacije i protureformacije, spomenuo je duhovne muke sv. Marka Križevčanina i česta nuđenja raznih ovozemaljskih časti u zamjenu za odreknuće katoličke vjere, što je sv. Marko Križevčanin spremno odbio. „Sveti Marko je odlučio umrijeti čiste savjesti, vjeran Bogu i Crkvi“, istaknuo je.


 
Prikazujući sv. Marka kao svjedoka i uzora pravoga odlučivanja, ohrabrio je prisutne vjernike da se suoče s posljedicama donesenih odluka. „Njegovo svjedočanstvo potrebno je upravo i nama danas jer mi danas rado bježimo od odlučivanja, bježimo od teških i mučnih odluka koje zahtijevaju žrtvu“, naglasio je vlč. Potrebić te nadodao: „On nam svjedoči kako svaki dan, danomice, hrabro možemo uzimati svoje križeve i nositi ih. Svoje križeve ne možemo nositi sami, ne možemo postati sveti sami, samo svojim silama, potrebni su nam drugi, potrebna nam je Crkva, potrebna nam je zajednica vjernika.“ Pritom se osvrnuo na prijateljstvo Marka Križevčanina i druge dvojice mučenika te njihovog zajedništva u Kristu koje ih je dovelo do herojskog mučeništva.
 
Govoreći o današnjem vremenu obilježenom individualizmom, ustvrdio je kako često druge shvaćamo kao teret te da takav stav život pretvara u pravo mučeništvo. Istaknuo je mučeništvo kao plod postojanosti u svakodnevnom životu.

„Sveti Marko sveto je živio svoj poziv i to je okrunio mučeničkom smrću. On nam svjedoči da savjesno i postojano življenje svojeg životnoga poziva vodi do vječnoga zajedništva s Bogom, do vječnoga života“, rekao je vlč. Potrebić te zaključio kako nas sveti Marko Križevčanin podsjeća na tolike kršćanske zajednice koje se ne boje u današnjem svijetu živjeti evanđelje i na tolike svećenike koji sveto, postojano i samozatajno svaki dan žive svoj poziv.
 
Po završetku misnog slavlja, svoju je zahvalu okupljenim vjernicima i braći svećenicima izrekao župnik Župe sv. Marka Križevčanina, vlč. Damir Bačun. Nakon svete mise, vjernici su imali priliku častiti moćnik s relikvijama sv. Marka Križevčanina.


 
U trodnevnoj duhovnoj pripravi, od 4. do 6. rujna, svete mise su predvodili i propovijedali ovogodišnji mladomisnici Zagrebačke nadbiskupije: vlč. Matija Novački, župni vikar u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije - Stenjevec, vlč. Marko Toplak, župni vikar u Župi Bl. Alojzija Stepinca – Bestovje, Novaki, Rakitje i Župi Sv. Ivana Krstitelja – Lug Samoborski te vlč. Alen Vrbek, župni vikar u Župi Blažene Djevice Marije Žalosne - Špansko. U trodnevnici pjesmom su uzveličali misna slavlja župni zbor Marcus Crisinus, zbor mladih Glas iz pustinje iz Luga Samoborskog te župni dječji zbor.
 
 
Maja Đaković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Foto: Katarina Elisa Jurić
Ispišite stranicu: