HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.09.2019.

Proslava svetoga Marka Križevčanina na Trešnjevci

U Župi sv. Marka Križevčanina na zagrebačkoj Trešnjevci u subotu 7. rujna proslavljen je blagdan sveca zaštitnika Župe te ujedno obilježena i 400. obljetnica mučeništva sv. Marka Križevčanina. Središnje misno slavlje predvodio je i propovijedao prečasni Stjepan Baloban, pročelnik Katedre socijalnog nauka Crkve na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.


Na početku homilije prof. Baloban povezao je poslanje Isusovih učenika i život sv. Marka Križevčanina. „Današnje evanđelje govori o trnovitom putu Isusovih učenika koji su kadri žrtvovati svoj život za Isusa, za vjeru, za Boga. Uvijek je bilo, i danas ima, upravo takvih Isusovih učenika i pravednika koji slijede Isusa na svojem trnovitom životnom putu. Jedan od njih je i sv. Marko Križevčanin, Hrvat koji je umro mučeničkom smrću 7. rujna 1619. godine u Košicama, današnjoj Slovačkoj, prije točno 400 godina. Imao je tek 31 godinu, a pred njim je pod crkvenim vidom bila lijepa budućnost.“

Pričajući o životnom putu Marka Križevčanina i službama koje je vršio, profesor Baloban osvrnuo se na okolnosti koje su tada vladale te istaknuo mučeništvo Marka Križevčanina i dvojice isusovaca, Stjepana Pongracza i Melchiora Grodzieckog, kao primjer kako mi danas možemo više slijediti Isusa Krista. Naglasio je važnost trajne povezanosti s Bogom za donošenje pravih izbora u životu, podsjetivši na riječi tadašnjega zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca koji je prilikom posvećenja crkve tada bl. Marka Križevčanina rekao: „Ova bi crkva po našoj zamisli imala biti vječni podstrek našem narodu da po primjeru blaženoga Marka, mučenika, ide stopama svojih otaca pa makar i uz cijenu života.“ Homiliju je završio istaknuvši tri uvjeta koje bi trebao ispuniti onaj koji se želi približiti Bogu i Isusa imati za Učitelja: Isusa staviti na prvo mjesto u životu ili sve u životu podvrgnuti Isusu, prihvatiti križ, ili drugim riječima ono što je teško, nepredvidivo i bolno u vlastitom životu te smoći snage iskoraknuti, prekinuti, usuditi se.“, zazvavši zagovor svetoga Marka Križevčanina da svima udijeli odlučnost krenuti pravim putem i snagu kršćanskog svjedočenja u nadolazećem vremenu.

Po završetku misnog slavlja, svoju je zahvalu okupljenim vjernicima i braći svećenicima izrekao župnik Župe sv. Marka Križevčanina vlč. Damir Bačun te nadodao kako se obilježavanje 400. obljetnice mučeništva sv. Marka Križevčanina nastavlja župnim hodočašćem Putevima Marka Križevčanina te otvaranjem nove župne kuće krajem godine, a nakon svete mise, vjernici su imali priliku častiti moćnik s relikvijama sv. Marka Križevčanina.



U trodnevnoj duhovnoj pripravi svete mise su predvodili i propovijedali ovogodišnji mladomisnici Zagrebačke nadbiskupije: vlč. Ante Bojanić, župni vikar u Župi sv. Ivana – apostola i evanđelista, Zagreb – Utrina, vlč. Marko Čolić, župni vikar u Župi sv. Josipa – Zagreb, Trešnjevka te vlč. Leopold Ćurčić, župni vikar u Župi Svih Svetih – Sesvete. U trodnevnici pjesmom su uzveličali misna slavlja župni zbor Marcus Crisinus, zbor mladih Laudes te gostujući glazbeni sastav Tehilim koji je održao kratki glazbeni program. Na samu svetkovinu župni zborovi Marcus Crisinus i Laudes izveli su glazbeni recital Mučeništvo sv. Marka Križevčanina te na taj način pokušali župljanima i drugim štovateljima sv. Marka Križevčanina približiti život ovog hrvatskog sveca.
Maja Đaković, župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Foto: Katarina Elisa Jurić
 
 
Ispišite stranicu: