HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.11.2023.

Proslava svetkovine Krista Kralja u župi Domaslovec

Župa Krista Kralja u Domaslovcu svečano je u nedjelju 26. studenoga proslavila svoje župno proštenje tj. titular svoje župe: Isusa Krista – Kralja svega stvorenja te 21. godišnjicu od osnutka župe.



Svetkovini je prethodila trodnevna priprava koja je započela u četvrtak 23. studenoga svetom misom koju je predvodio vlč. Luka Premelč, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu. U svojoj je propovijedi vlč. Premelč istaknuo kako crkvena godina svoj vrhunac ima upravo u svetkovini Krista Kralja, a ta nas činjenica potiče na osluškivanje i promišljanje je li za nas Krist iskreno i doista Kralj i vidi li se to u našem životu, našem govoru, ponašanju, odnosu s drugima.

„Nemir u srcu širi nemir na druge. Molimo od svoga Kralja da nam poda svoj mir, molimo ga priliku biti njegovi,“ rekao je vlč. Premelč, zaključivši ovim riječima svoju nadahnutu propovijed. Na kraju svete mise svoje svjedočanstvo duhovnog poziva i života u 'malom' sjemeništu podijelila su dvojica sjemeništaraca, Kristijan i Jerko, te svojim iskrenim riječima dirnuli okupljene.

Drugi dan trodnevnice, u petak 24. studenoga, svetu misu i euharistijsko klanjanje nakon svete mise predvodio je vlč. Tomislav Medić, župni vikar susjedne župe sv. Anastazije u Samoboru. Vlč. Medić je u svojoj propovijedi aktualizirao pročitani odlomak iz evanđelja po Luki u kojem Isus čisti Hram i čini od njega ponovno Dom molitve.

„Ako se želiš pomoliti Bogu tako da osjetiš u sebi njegovu prisutnost, moraš ga pustiti da dođe u tvoj 'hram' – tvoju dušu s bičem i istjera ono što nije dobro i dostojno hrama. Moraš znati da će Krist doći s bičem i 'prebiti' te, očistiti, i od tebe napraviti svoj dom, Hram Božji.“, slikovito je i iskreno poručio vlč. Medić. U klanjanju je, pak, potaknuo vjernike da očiste svoj um, umire srce i posvijeste si gdje se nalaze – pred samim Kraljem u pokaznici na oltaru od kojega molimo da posveti ono dobro što imamo i nosimo, a očisti ono loše.



U subotu 25. studenoga, na treći dan trodnevnice, obilježen je obiteljski dan koji je započeo radionicama za djecu i odrasle, nastavio se predavanjem, te svoj vrhunac imao u slavlju svete mise. Predavanje i svetu misu predvodio je vlč. dr. Jakov Rađa, katedralni propovjednik, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

U predavanju je vlč. Rađa kroz biblijski tekst o Isusu među učiteljima iz Lukinog evanđelja (Lk 2,41-51) progovorio o nekoliko bitnih karakteristika dobrog odgoja: rutini koja djeci pruža sigurnost, slobodi koja djeci daje mogućnost da se možda i 'izgube', te povjerenju koje djeci omogućava rast i sazrijevanje. Posebno je istaknuta važnost postavljanja pitanja jer upravo pitanja pokreću dijalog, a kada roditelji postavljaju pitanja djeci, time im prenose poruku da ih zanimaju, da je njihov život zanimljiv i bitan. Spomenuo je vlč. Rađa i bitnost očinske figure za koju je važan odnos suradnje između muškarca i žene, jer iako funkcioniraju i artikuliraju stvari na različit način, jedno ne isključuje drugo. Na kraju predavanja ostavljena je prilika za pitanja i podjelu iskustava okupljenih, a nakon predavanja uslijedila je sveta misa.



U svojoj je homiliji vlč. Rađa produbio pročitana čitanja, osobito evanđelje u kojem saduceji Isusu postavljaju pitanje o uskrsnuću (koje oni niječu). Kada čovjek živi saducejski, kad je bogat i utjecajan, tada tu logiku počinje primjenjivati na ljudske odnose, tada i brak postaje poligon da samo jednoj strani bude dobro, da se ostvari. A Isus nam želi reći da nam je odredište nebo. „Kada postaneš svjestan da živiš Bogu, da je tvoje odredište nebo, da si sin uskrsnuća, onda možeš oprostiti, onda te nepravde ne bole toliko, onda u tom trenutku postaješ slobodan čovjek koji zna drugoga staviti ispred sebe.“, zaključio je vlč. Rađa.



U nedjelju 26. studenoga, na svetkovinu Isusa Krista – Kralja svega stvorenja, jutarnju je svetu misu predvodio upravitelj župe, vlč. Ante Bojanić. Središnju je svetu misu, uz koncelebraciju vlč. Ante Bojanića, upravitelja župe, predvodio vlč. Josep Peguerra Poch, regionalni vikar prelature Opus Dei za Hrvatsku i Sloveniju. U propovijedi je progovorio o Kristovom kraljevanju u našim životima: „Krist Kralj nas pita: dopuštaš li da ja kraljujem u tebi?“ Nosimo li Krista u svojoj unutrašnjosti, to nas mijenja jer tada ostajemo vjerni i kada je teško, i nastavljamo dalje jer nas Krist Kralj uči da zaboravimo na sebe i služimo drugima.

Svetkovina Krista Kralja podsjeća nas da je i naša životna priča pozvana završiti dobro i imat će sretan završetak ako ispunjavamo ono što On kaže. Nakon svete mise mnoštvo okupljenih župljana i gostiju ostalo je u radosnom druženju uz kolače i piće ispred župne crkve, nastavljajući tako zajedništvo sa svete mise. Večernju svetu misu predvodio je vlč. Ivan Lastovčić, domaći sin župe Domaslovec, na službi upravitelja župe sv. Ivana Krstitelja u Zagrebu – Nova Ves.
 
tekst i fotografije: Nikolina Crnković Bizečki
 
Ispišite stranicu: