HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.01.2024.

Proslava sv. Fabijana i Sebastijana u Župi sv. Marka, Zagreb-Gornji Grad

Potkraj XV. stoljeća župnoj crkvi sv. Marka sa sjeverne strane prigrađena je zavjetna kapela sv. Fabijana i Sebastijana, koje mnogi stari povijesni izvori nazivaju zaštitnicima grada Zagreba. Sveti Fabijan zaštitnik je kovača, ljevača i lončara, a sv. Sebastijan se časti kao zaštitnik od kuge i drugih zaraznih bolesti.

Stara kapela srušena je u restauraciji crkve nakon potresa 1880. godine. Radove na obnovi crkve i kapele Friedrich Schmidt započeo je još 1876. godine, a zatim je obnovu nastavio Herman Bollé. Obnovu kapele sv. Fabijana i Sebastijana, kakvu danas vidimo, izvršili su prije II. svjetskog rata poznati hrvatski umjetnici slikar Jozo Kljaković i kipar Ivan Meštrović. Mnogi tvrde da je ta kapela izvanredna učionica hrvatske povijesti.

Neposredno pred početak II. svjetskoga rata Jozo Kljaković je oslikao kapelu sv. Fabijana i Sebastijana oltarnom slikom Kristovo raspeće s četirima evanđelistima i svetim Fabijanom, Sebastijanom, Florijanom, Rokom, Jurajem i zagrebačkim biskupom bl. Augustinom Kažotićem te vizurom grada Zagreba. Na sjevernom zidu Kljaković je naslikao Pokrštenje Hrvata za kneza Višeslava u kontekstu prvih veza Hrvata s rimskim papom Ivanom IV. Dalmatincem. Nasuprot toj freski, na južnom zidu, stoji Trijumf slavenskog bogoslužja ili Splitski sabor na kojemu, za vrijeme kralja Tomislava 925. godine, biskup Grgur Ninski brani glagoljicu kao hrvatsko narodno i crkveno pravo. Na dnu kapele, na zapadnom zidu, naslikana je Prisega kralja Zvonimira, koji je na dan svoje krunidbe u crkvi sv. Petra u Solinu, pred legatom pape Grgura VII., obećao papi da će “štititi siromahe, udovice i siročad” i “protiviti se prodaji ljudi” te se “s Božjom pomoći pokazati pravedan u svemu što je pravo”.

Podno Kljakovićeve oltarne slike, u postolju oltara na istočnom zidu nalaze se tri kamena reljefa kipara Ivana Meštrovića: Navještenje ili Blagovijest — Rođenje Marijino — Prikazanje u Hramu. Nakon restauracije južnog portala crkve sv. Marka, u kapeli je na posebnom postolju izloženo 15 originalnih kipova, prema čijim su se uzorcima izradili zamjenski kipovi koji se sada nalaze na južnom portalu.

Zbog oštećenja u potresima tijekom 2020. godine župna crkva sv. Marka bila je privremeno zatvorena, a za to vrijeme redovita misna slavlja održavala su se u kapeli sv. Fabijana i Sebastijana. Tijekom 2023. godine, zajedno sa župnom crkvom, kapela je potpuno obnovljena.
Ispišite stranicu: