HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.02.2018.

Proslava Stepinčeva u Sopu



Spomendan bl. Alojzija Stepinca proslavljen je svečano u župi Ivanja Reka, župnoj kapeli u Sopu.

Svetu misu predslavio je  vlč. Krunoslav Kolar, župni vikar u Sesvetskim Selima uz koncelebraciju župnog vikara župe Ivanja Reka, vlč. Željka Nestića, a animirao je mješoviti filijalni zbor kapele u Sopu.

Na početku sv. mise župljane je pozdravio župnik Josip Horvat istaknuvši da je ovogodišnja proslava specifična zbog dvadesete obljetnice proglašenja Alojzija Stepinca blaženim, te izrazio nadu da će uskoro biti i proglašen svetim, iako on to za hrvatski narod već i je.  

U svojoj propovijedi vlč. Kolar govorio je o bl. Alojziju Stepincu kroz evanđeoski odlomak o zrnu pšenice (Iv 12,24), istaknuvši kako  je upravo bl. Alojzije poput pšeničnoga zrna, umrijevši, donio 'obilat rod'.

Plodove tog roda želio je prenijeti i na sve nas, moleći u svojoj oporuci: „Dragi moji vjernici, pod svaku cijenu, pa i uz cijenu istoga života svoga, ako bude potrebno, ostajte vjerni Kristovoj Crkvi, koja ima svoga vrhovnoga pastira Petrova nasljednika!“

Citirajući riječi sv. Ivana Pavla II., pape, koji ga je prije 20 godina u Mariji Bistrici proglasio blaženim, istaknuo je da se u osobi bl. Alojzija Stepinca spaja cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu tijekom prošlog stoljeća, a njegova ostavština su načela kroz koja je živio: vjera u Boga, poštivanje čovjeka, ljubav prema svima sve do praštanja, jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik.  

Izgradnja kapele u Sopu započela je 1994. godine, a s obzirom da je u vrijeme dovršetka izgradnje kapele u Hrvatskoj bilo aktualno proglašenje blaženim kardinala Alojzija Stepinca, kardinal u miru Franjo Kuharić, koji će kasnije, 25. srpnja 1999. i blagosloviti kapelu, predložio je da kapela bude posvećena blaženom Alojziju Stepincu.

Kristina Hrečuk
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: