HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.10.2023.

Proslava Stepinčeva na Trnjanskoj Savici

Župljani Župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici svečano su proslavili 25. obljetnicu beatifikacije bl. Alojzija Stepinca i svoj župni blagdan tijekom desetodnevnog programa koji je trajao od 27. rujna do 7. listopada. Središnje župno slavlje u nedjelju 1. listopada predvodio je preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral i kancelar NDS-a koji je u svojoj homiliji okupljeno mnoštvo podsjetio na važnost vrline poslušnosti na primjeru bl. Alojzija Stepinca.



Na sam blagdan, u utorak 3. listopada održana su tri misna slavlja koja su predvodili domaći župnik vlč. Antun Vukmanić, kanonik prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Ivan Miklenić i p. Ivan Tambolaš, DI. Uoči blagdana slavljeno je misno slavlje nakon kojeg je uslijedila oragnizirana molitvena šetnja po Savici i cjelovečernje klanjanje. U molitvenoj šetnji više grupa vjernika obišlo je cijeli kvart natapajući ga svjetlom i molitvom. Anonimne molitvene nakane prikupljene tijekom šetnje čitale su se tijekom klanjanja. 



Slavlje je započelo trodnevnicom 27. rujna koju je predvodio don Anton Šuljić. Trodnevnica je održana u kapelici Pastoralnog centra, a planirana je ranije kako bi župljani imali slobodan dan za hodočašće u Mariju Bistricu, gdje je bilo veliko misno slavlje prigodom godišnjice beatifikacije. Župljani su se uputili na Mariju Bistricu busom, pješke i u vlastitom aranžmanu te su tako u velikom broju sudjelovali na misnom slavlju. U velikome mnoštvu isticali su se svojim zastavama kako onom župnom tako i zastavom Udruge Stepinčeva Savica u kojoj mnogi župljani participiraju kao građani koji se zalažu za što skoriju izgradnju župne crkve na Trnjanskoj Savici. Posebnu čast u misnom slavlju imali su župni lektori koji su sudjelovali kao čitači i predmolitelji molitve vjernika.



Tradicionalno hodočašće školske djece Stepinčevim putem, od katedrale do Remeta, i ove se godine održalo u subotu nakon Stepinčeva, 7. listopada. Preko 120 djece iz OŠ Jure Kaštelana okupilo se ujutro ispred katedrale te su po završetku sudjelovali na hodočasničkoj misi u 11 sati. Nakon mise za djecu je organiziran sportski program i druženje.

Foto: Milan Crnek 
Mateja Matanić, 
župna medijska suradnica 
Ispišite stranicu: