HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.10.2023.

Proslava spomendana sv. Ivana Pavla II. u Poznanovcu

Zvona crkve sv. Ivana Pavla II. u Poznanovcu svirajući melodiju papine pjesme Krist na žalu u četvrtak 19. listopada 2023. nagovijestila su početak trodnevne duhovne priprave za proslavu spomendana svetoga Ivana Pavla II. Okupljeni vjernici iz Mača i Poznanovca, ali i hodočasnici iz okolnih župa zajedno su slavili svetu misu koju je predvodio mons. Juraj Jerneić, upravitelj Svećeničkog doma sv. Josipa u Zagrebu, uz braću svećenike i župnika domaćina vlč. Marka Toplaka.



Božju riječ svojim je skladnim pjevanjem upotpunio mješoviti župni zbor pod ravnanjem orguljaša, prof. Kristijana Lončarića. Mons. Jerneić kroz svoju se propovijed prisjetio životopisa sv. Ivana Pavla II. te je okupljene vjernike upoznao i sa svojom osobnom povezanošću s poznanovečkom crkvom. Posebno je župljane obradovala vijest da će crkvene orgulje koje mons. Jerneić gradi za Poznanovec uskoro biti dovršene.

Dan nakon, 20. listopada na drugi dan trodnevnice svetu misu predvodio je Željko Ivan Bakšić, župnik iz Ozlja i Vrhovca, zajedno sa svojim župnim zborovima. Okupljeno mnoštvo prisjetio je na poticajne riječi Ivana Pavla II. i naglasio njegovu veliku ulogu kao rimskoga pape u povijesti Katoličke Crkve. Posljednjeg dana trodnevnice u Poznanovec su došli župljani iz susjednih župa, Konjščine i Belca, predvođeni svojim župnikom, vlč. Milanom Pušecom i zborovima. Vlč. Pušec u svojoj se propovijedi dotaknuo života našeg nebeskog zaštitnika i njegove svetosti.



Svečano misno slavlje spomendana Ivana Pavla II. u nedjelju 22. listopada predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački uz svećenike Zlatarsko-belečkog dekanata i umirovljene svećenike Zagrebačke nadbiskupije. Liturgiju je pjevanjem animirao župni zbor. Biskup Šaško uputio je vjernicima ohrabrujuće riječi i naglasio simboliku gradnje ove crkve posvećene Ivanu Pavlu II. baš u Poznanovcu. Pozvao je na zajedništvo i duhovni rast župe. Na kraju misnog slavlja vlč. Marko Toplak zahvalio je svim svećenicima i biskupu na zajedništvu u molitvi kroz ove dane. Posebno je zahvalio župljanima koji su ovih dana sudjelovali u pripremi proslave i koji se uvijek daju na raspolaganje.


 
Kristijan Lončarić, župni medijski suradnik 
Ispišite stranicu: