HR

Aktualnosti

Objavljeno: 13.06.2022.

Proslava Presvetog Trojstva za zajednicu stranaca u Župi svetoga Blaža u Zagrebu

U zagrebačkoj župi svetoga Blaža u nedjelju 12. lipnja apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua predvodio je misno slavlje svetkovine Presvetoga Trojstva na engleskom jeziku za međunarodnu zajednicu vjernika katolika. U sklopu povjerenstva za pastoral migranata i turista Zagrebačke nadbiskupije redovito se slavi sveta misa na engleskom jeziku za vjernike strance koji žive, borave ili posjećuju grad Zagreb. Posjet mons. Lingue potaknuo je i mnoge Hrvate da se priključe slavlju i tako potvrde jedinstvo u vjeri koje povezuje ljude različitih kontinenata i jezika. Na misi su koncelebrirali tajnik Apostolske nuncijature mons. Alfred Rayan D’Souza i župnik in solidum, vlč. Anđelko Katanec. Bogoslovi zagrebačkoga Nadbiskupskoga bogoslovnoga sjemeništa bili su u asistenciji. Misu su glazbeno animirali zagrebački orkestar ZET-a te zbor mladih Maranatha i gospel sastav Messengersi pod ravnanjem Matije Škvorca.



Mons. Lingua započeo je misnu propovijed ističući da je pogrešno isticati Božje Trojstvo bez njegova jedinstva te objasnio kako je svetkovina Presvetoga Trojstva prilika da ispovjedimo vjeru u Boga koji je trojedin. Ponudio je i jedno filozofsko tumačenje odnosa triju božanskih osoba koji ljubeći predaju sebe u potpunosti jedno drugome, do razine da svoj život i identitet gube u sebi, ali ga ponovno nalaze u drugome, Otac u Sinu i Sin u Ocu, a oboje u ljubavi Duha Svetoga. „Istina o Bogu je ljubav, a plod Duha Svetoga je ljubav. I svatko tko traži Boga, nalazi ljubav“, rekao je. Tumačeći Božju komunikaciju unutar Trojstva, a onda i prema ljudima, osvrnuo se na iskustvo svojih rođaka u Argentini i usporedio je s iskustvom migranata koji odlazeći u druge zemlje i krajeve nose sa sobom svoje uspomene i započinju novo poglavlje života radeći i dajući svoj život u ljubavi koja ujedinjuje i obogaćuje različitosti.

Različitost kultura i jedinstvo vjere okupljenih simbolički je iskazana molitvama vjernika koje su bile izrečene na engleskom, španjolskom, korejskom, hrvatskom, njemačkom i tagalog jeziku Filipina. Na kraju misnog slavlja mons. Lingua zahvalio je svima prisutnima i zamolio ih da nastave moliti za Papu Franju.

Po završetku svete mise Zagrebački puhački orkestar ZET-a pod ravnanjem dirigenta Hrvoja Pintarića poklonio je okupljenoj zajednici prekrasan koncert s nastupom čak 50 instrumenata, a izveli su djela slavnih klasičnih i modernih skladatelja. Ovaj koncert jedan je u nizu koncerata kojima Orkestar ZET-a obilježava obljetnicu od 95 godina neprekinutog djelovanja.

vlč. Anđelko Katanec
Ispišite stranicu: