HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.05.2024.

Proslava obljetnice posvete crkve i blagdana prijenosa moći sv. Nikole

Na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, u četvrtak 9. svibnja u zagrebačkoj Župi sv. Nikole u Stenjevcu svečano je proslavljena obljetnica posvete župne crkve te blagdan prijenosa moći sv. Nikole čije je tijelo na taj dan 1087.godine svečano preneseno iz Mire u Bari. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić u zajedništvu sa župnikom domaćinom vlč. Kristijanom Tušekom, dekanom Kustošijskog dekanata preč. Ljubomirom Vukovićem, prvim župnikom ove župe vlč. Vladom Razumom i suradnikom u župi vlč. Ivanom Grinišinom.

Govoreći o značenju posvećivanja crkve biskup je poželio da i župna crkva u Stenjevcu bude „simbol, znak prisutnosti Božje među ljudima, pozivatelj na molitvu i na mjesto susreta s Bogom, osobito u svetim sakramentima, među kojima je najuzvišenija euharistija. Crkva zidana mjesto je molitve“, rekao je biskup i nadodao da je to „mjesto gdje čovjek može u svom srcu i u zajednici onih koji vjeruju lakše iskusiti da je Bog među nama, Bog koji nas ljubi, on koji je tu za nas.“ Biskup je potaknuo vjernike na čašćenje svetaca, osobito sv. Nikole kao zaštitnika župe, jer "upravo sveci pokazuju da se Bog može i želi proslaviti i u nama i po nama kao što je to učinio u njihovim životima".

"Sveti Nikola tako svojim životom poziva na darežljivost prema potrebitima, na dobročinstvo prema svima, a posebno prema najmanjima, prema djeci", rekao je biskup Košić te tumačeći svetkovinu Uzašašća istaknuo kako ta svetkovina u pamet doziva tajnu Kristove blizine među ljudima.

„Krist je zašao na nebo, ali je ostao i s nama na Zemlji. Njegova nazočnost više nije vidljiva zemaljskim očima ali je stvarna i ne prestaje. On hoda s nama našom zemljom, na našim putovima jačajući našu vjeru i nadu, dajući nam svoju ljubav koju svijet ne može dati. On nas neprestano hrani sobom i daj nam polet i snagu kada nam se čini da više ne možemo i ne znamo", naglasio je biskup Košić.

Ističući sam događaj uzašašća biskup je primijetio kako Gospodin traži od svojih učenika, pa i od vjernika danas, trud i zalaganje te ne dopušta da ostanemo statični, nepomični i samo zagledani u nebo istaknuvši da "i mi nekad samo gledamo u nebo, kao da očekujemo sve od Boga. To je dobro jer bez njega stvarno ne možemo učiniti ništa. Ipak, Bog želi i naše sudjelovanje i trud, našu suradnju bez koje nas ne može spasiti.“

Zaključujući svoju homiliju biskup Košić pozvao je sve okupljene da se spremno odazovu misijskom pozivu i poslanju Crkve koji nas potiče da navještaju Krista bez straha od neuspjeha svjesni da su i sami hramovi Duha Svetoga praćeni zagovorom sv. Nikole koji ih može zaštiti u olujama života i učiniti darežljivima za svu braću i sestre, osobito one koji Krista još ne poznaju.

Župnu crkvu sv. Nikole biskupa u Stenjevcu 9. svibnja 2007. godine posvetio je tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić ugradivši u glavni oltar moći bl. Alojzija Stepinca, a župa je od nadbiskupa Barija na dar dobila i manu -  ulje iz kosti sv. Nikole koje je u relikvijaru izloženo na javno čašćenje uz kip sveca zaštitnika.

Župa sv. Nikole biskupa, Zagreb - Stenjevec
Ispišite stranicu: