HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.04.2022.

Proslava nedjelje Muke Gospodnje u Župi sv. Jelene Križarice u Zaboku

Središnje misno slavlje Cvjetnice – Nedjelje Muke Gospodnje u Župi sv. Jelene Križarice u Zaboku predslavio je preč. Ivica Budinšćak, upravitelj Nadbiskupskog dvora i ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika Zagrebačke nadbiskupije uz koncelebraciju domaćeg župnika vlč. Branka Riseka, vlč. Ivana Lukića i vlč. Viktora Emanuela Vega Ortega koji su na studiju u Rimu.


Na početku ophoda kod ulaza u crkvu pročitano je evanđeosko izvješće Evanđelje po Luki (19,28-40;) a preč. Budinšćak blagoslovio je maslinove grančice i sabrani narod. Vjernike je obredni spomen uveo u duhovno zajedništvo s Kristovim mesijanskim svečanim ulaskom u Jeruzalem te je Crkva nastavila pobožni hod u slavlju euharistije slušajući liturgijska čitanja praćena pjevanjem i navještajem Evanđelja – Muke Gospodina našega Isusa Krista po Luki.

Predvoditelj slavlja je u propovijedi istaknuo važnost razumijevanja Isusove muke, boli ljubavi za nas podnesene i žive Crkve izrasle iz križa ljubavi. "Ne gubimo nadu, izvucimo tu radost koju nam Isus u Evanđelju svjedoči. Budimo kao ovo cvijeće koje imate u rukama, kao maslinove grančice koja nam poručuju „živa sam“ te oživimo Isusa u ovome tjednu. Prije svega u svojim srcima, zatim u obiteljima, bližnjima, u našim odnosima da radosno možemo ove blagoslovljene dane uskrsnuti i biti drugačiji."



"Nekada je postojao običaj umivanja u cvijeću na današnji dan pa vas pozivam da danas i ovoga tjedna svi primijete da smo kršćani, da smo bili „umiveni“ na izvoru Božje ljubavi prema svakom čovjeku, da idemo kroz život s Isusom u svim životnim situacijama", istaknuo je preč. Budinšćak i pozvao vjernike da ne dopuste da ih križ i poteškoće stisnu nego da pronađu snagu dignuti se i krenuti dalje jer to je upravo to učinio i Isus.

"Ovih nekoliko mojih misli neka vam budu poticaj, a ove riječi muke Isusovog života koje smo slušali budu ohrabrenje i nadahnuće. Nikada nemojte zaboraviti da vas Isus voli upravo takve kakvi jeste i poziva svakoga dana da budemo što više sličniji njemu", zaključuje homiliju preč. Budinšćak.

Liturgijsko pjevanje na središnjem nedjeljnom misnom slavlju animirao je zbor mladih župe sv. Jelene Križarice.



Nakon misnih slavlja župljani su mogli razgledati izložbu pisanica i slika radova koje je izradio vlč. Marijan Culjak, a čiji je prihod od prodaje namijenio za potrebe župnog Caritasa.

Istog dana održan je župni križni put od kapele sv. Antuna do župne crkve koji zaključen s misnim slavljem kojeg je predslavio župnik Branko Risek.

Na kraju slavlja župnik je zahvalio vjernicima na odazivu te ih pozvao da u ovim blagoslovljenim nadolazećim danima duhovno obogate svoje srca i duše kako bi radosno na blagdan Uskrsa klicali svečano „Aleluja“!
Darko Fiket,
župni medijski suradnik
Ispišite stranicu: