HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.11.2023.

Proslava "Lenartova" u Kotarima

Župa u Kotarima podno Plešivice slavi svoj spomendan svetog Leonarda opata 6. studenog. Župna crkva i samostan nalaze se na 520 m nadmorske visine, a kao spomenici kulture nulte kategorije ubrajaju se među najvrjednije barokne kulturne spomenike Hrvatske.

Priprava za proslavu župnog zaštitnika u Kotarima započela je trodnevnicom u petak 3. studenog. Treći dan priprave, u nedjelju 5. studenog slavljena je sveta misa koju je predvodio fra Bernard Rubinić, TOR, a nakon mise predstavljena je njegova knjiga pod nazivom "Svjedok Radosne vijesti". Fra Bernard rođen je u Bukovju 1932. godine, a zaređen je za svećenika Provincije franjevaca trećoredaca 1959. godine. Svoj dugi svećenički život opisao je u monografiji obogaćenoj brojnim fotografijama koje prikazuju njegovo plodonosno djelovanje u brojnim župama. Na predstavljanju knjige prisutni su bili brojni uzvanici među kojima i članovi Udruge Ruah, članovi Društva svetog Izidora seljaka, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, te više subraće fra Bernarda s provincijalom fra Ivom Martinovićem. Svetu Misu pjevanjem je uveličao zbor iz Samobora Bog se smiluj.

Knjiga fra Bernarda može biti zanimljivo štivo svim Samoborcima, ali i svima koje zanima povijest razvoja duhovnih zvanja, život jednog svećenika koji ne zna što znači riječ „umirovljenje“. Naime, fra Bernard još uvijek predvodi hodočašća u Međugorje te je neumoran u održavanju brojnih prijateljstava i kontakata. 


 
U ponedjeljak 6. studenog proslava spomendana svetog Leonarda slavila se svečanom svetom misom koju je predvodio vlč. Tomislav Medić, kapelan u župi svete Anastazije u Samoboru u koncelebraciji s dekanom Samoborsko-okićkog dekanata preč. Ivicom Cikom, župnicima susjednih župa te župnikom domaćinom vlč. Darkom Banfićem. Na misi je pjevanje predvodio župni zbor s orguljašem Zdenkom Rubinićem. Vlč. Medić u propovijedi se nadovezao na evanđelje dana, te istaknuo kako ponekad Isusove riječi u nama izazivaju šok, snebivanje, nevjericu. "Kao što se bogataš iz evanđelja smrknuo kad je od Isusa čuo da sve što ima proda i podijeli siromasima, tako su se i Isusovi učenici čudili tvrdnji da će bogataš teško u Kraljevstvo Božje", istaknuo je vlč. Medić.

"Bogataš, koji ima sve uvjete za izvršavanje zapovijedi, ima sva raspoloživa sredstva na raspolaganju da zapovijedi ispuni, dok siromah nema ništa te je u potpunosti ovisan o pomoći. Bogataš se pouzdaje samo u sebe i svoja dobra kojima može platiti da umjesto njega radi na subotnji dan, dok siromah mora učiniti sve sam, te se u svojoj slabosti i nemoći bezuvjetno okreće Bogu, kao Ocu od kojega traži pomoć". Na kraju je vlč. Medić pozvao sve okupljene da budu kao djeca ovisni o dobroti Očevoj, te će tada i svaka njihova slabost pred Bogom postati jakost.
 
Violeta Gjurkin, župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: