HR

Aktualnosti

Objavljeno: 20.03.2016.

Proslava Josipova na Trešnjevci



Devetodnevna priprava za slavlje svetkovine sv. Josipa doživjela je svoj svečani vrhunac u petak, 18. ožujka, kada su vrata crkve sv. Josipa otvorena za potpuni oprost vjernika.

U samoj završnici devetnice vjernici su u pobožnostima svete krunice i euharistijskom klanjanju prikazali Gospodinu molitve za nova duhovna zvanja, za obraćenje grješnika i milost dobre ispovijedi koja se u župnoj crkvi udjeljivala u petak sve do ponoći.

Zadnje dvije večeri na svetim misama propovijedao je gvardijan samostana sv. Mihaela, fra Stjepan Bergovec koji je posebno pokušao probuditi osjećaj za bližnjega.

U svojoj homiliji stavio je pred vjernike Isusove riječi: „Što god učinite jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili“, da nas trajno upozoravaju kako se trebamo odnositi prema bližnjima.

Sudac posljednjega suda sudit će prema tome kako smo postupali jedni prema drugima. Neće biti presudno to koliko smo Očenaša molili nego što smo činili jedni s drugima. U djelima našim sami ćemo se opredijeliti gdje pripadamo i što smo zavrijedili svojim životom ili čega ćemo biti lišeni.

Milosrđe se pokazuje kao temeljna dimenzija Isusova poslanja. Božja je pravednost njegovo milosrđe. Bog nam dolazi pravednost svoju milosrđem i praštanjem izvršiti do kraja. Biti milosrdni kao Otac je program života koji je zahtjevan, ali je bogat radošću i mirom - zaključio je fra Stjepan.
 
Na samu svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka ove godine, slila se rijeka hodočasnika u našu župnu crkvu, stoga je slavljeno devet svetih misa.



Svečanom procesijom započelo je središnje svečano euharistijsko slavlje u 10.30 sati koje je predslavio mons. Zvonimir Sekelj, župnik Župe sv. Blaža u Zagrebu.

Na početku svete mise predslavitelj je pozvao vjernike da se zapitaju gdje je njihova radost i u čemu se sastoji njihova sreća, te ih uputio da svoju radost polažu u Boga.

U njegovo smo ime okupljeni slaveći sv. Josipa koji je slušao, šutio i u toj šutnji bio zahvaćen onim po kome je proslavljen. Bog nas sve poziva na istinsku radost i sreću koja se ostvaruje u intimnom susretu s njim.

Mons. Sekelj ohrabrio je okupljene u ovome vremenu kada nam je teško vjerovati, kada je naša vjera u dubokoj krizi, da se ugledaju u vjeru svetoga Josipa koji prihvaća sve, bez prigovora, bez rasprave, u šutnji i pognute glave. Nemojmo pretpostavljati svoju ograničenost neograničenom Bogu. Iako često ne razumijemo, nemojmo ostaviti Boga, naprotiv budimo poput Josipa i Marije koji nisu sve mogli razumski shvatiti, ali su vjerovali i ta vjera nije bila prazna – kazao je mons. Sekelj.



Na kraju svete mise, u svom obraćanju hodočasnicima, župnik Damir Ocvirk zahvalivši se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj Devetnici, prigodno je podijelio priznanja „Caritasu“ i „Pučkoj kuhinjici“ Župe sv. Josipa za izvanredan doprinos u pomoći potrebnima i za promicanje djelotvorne kršćanske ljubavi, osobito tijekom Godine caritasa i volontera 2014.-2015.

Josip Babić
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: