HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.10.2018.

Proslava blagdana sv. Luke evanđelista u Travnom



Župljani župe sv. Luke evanđelista u novozagrebačkom naselju Travno od ponedjeljka 15. listopada do srijede 17. listopada proslavili su trodnevnicu povodom župnog blagdana svetog Luke evanđelista, njihovog nebeskog zaštitnika, a potom u četvrtak 18. listopada i sâm župni blagdan. Svaki dan trodnevnice molitveni uvod (krunica, litanije) imale su brojne zajednice (živi krugovi) koje su aktivne u životu Crkve u Travnom, a molila se i zavjetna molitva svetom Luki.

Prvi dan trodnevnice, u ponedjeljak navečer, euharistijsko je slavlje predvodio vlč. dr. Mislav Kutleša, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i odgojitelj bogoslova. U svojoj je propovijedi vlč. Kutleša posebno naglasio proročku dimenziju cjelokupnog Božjeg naroda – Crkve. Euharistijsko je slavlje pjesmom uzveličao župni dječji zbor „Iskrice“, a taj se dan molilo za muška duhovna zvanja.



Drugi je dan trodnevnice euharistijsko slavlje predvodio vlč. Lino Zohil, župnik Vrsara i Gradine (Porečka i Pulska biskupija). Razmatrajući evanđelje dana i tumačeći Božju riječ prisutnom vjerničkom puku, vlč. Lino stavio je naglasak na svjedočku dimenziju Crkve. Molilo se za ženska duhovna zvanja, a pjevao je župni mješoviti zbor.



U srijedu, trećeg dana trodnevnice euharistijsko je slavlje predvodio vlč. Mihill Gojani, župnik Vrbovečke Dubrave (Bjelovarsko-križevačka biskupija). Prisutnim vjernicima u homiliji je uputio poziv da budu Isusove ruke, noge, uši i usta, pritom naglasivši da se kršćane prepoznaje prema onome kako se oni ponašaju i što čine u svijetu. Pred okupljene vjernike kao primjer je stavio i mučenički lik sv. Ignacija Antiohijskog čiji se spomendan slavio. Na misi je pjevao župni zbor mladih „LUKAvci“, a posebno se molilo za sve bolesnike.



Nakon euharistijskog zajedništva nastavilo se zajedništvo u pjesmi. Svojim glasovima i talentima za sviranje na već tradicionalnoj smotri zborova mladih „LUKAfest“ nastupilo je šest zborova iz različitih dijelova Zagrebačke nadbiskupije: „Jesus Freakz“, zbor mladih župe Tijela Kristova iz Sopota, „Navještenje“, zbor mladih župe Navještenja BDM iz Velike Gorice, „Navjestitelji“, zbor mladih župe Navještenja Gospodinovog iz Vrbana, „Vedrina“, zbor mladih župe sv. Ane iz Lobora, „LUKAvci“, zbor mladih župe sv. Luke ev. iz Travnog te „gosti iznenađenja“, nekadašnji zbor mladih župe sv. Luke ev. „Luči“ koji je djelovao u župi prije 15 godina. Svojim izvedbama zborovi su pokazali raznovrsnost i ljepotu crkvene glazbe, pjevajući na crkvenom staroslavenskom, latinskom i hrvatskom jeziku.



Sâm župni blagdan svetog Luke evanđelista župljani su proslavili ujutro, na euharistijskome slavlju koje je predvodio vlč. Ivica Reparinac, župnik župe Tijela Kristova u Sopotu. Na misi u 8 sati pjevao je župni zbor gospođa. Svečano euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodio je mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski u koncelebraciji s desetak svećenika, rodom iz župe i gostiju. Misu je zvukom prenosio „Radio Marija“. Vrijedno je spomenuti da su za prinos darova djeca iz osnovne škole u Travnom dala svoj doprinos u namirnicama za župni Caritas. Na euharistijskom slavlju pjevao je župni mješoviti zbor. Župnik vlč. Vladimir Hren po završetku slavlja zahvalio je misniku i cijeloj župnoj zajednici čiji su brojni aktivni članovi svaki na svoj način doprinijeli da ova trodnevnica i župni blagdan prođe u molitvi, zajedništvu i na slavu Božju.

                                                                                                          Branka Karlović,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: