HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.09.2023.

Proslava blagdana Imena Marijina u Čučerju

U Župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju u nedjelju 17. rujna 2023. održano je tradicionalno župno proštenje, proslava Imena Marijina.

 
Svetu misu zornicu i misu 9 sati predvodio je domaći župnik vlč. Marko Torbar. Središnje misno slavlje u 11 sati predvodio je vlč. Ivan Vučak, upravitelj župa u Krašiću, Oštrcu i Gornjem Prekrižju, u koncelebraciji s braćom svećenicima vlč. Vladom Razumom, vlč. Vinkom Tomićem, župnikom Župe sv. Pavla apostola Retkovec i vlč. Torbarom.
 
“Ovaj privremeni bogoslužni prostor, ovi zidovi i ovaj čelik ne čini Crkvu – Crkva smo mi – izabrani Božji narod. I zato danas dolazi anđeo. Dolazi u ovo mjesto koje se zove Čučerje kako bi navijestio Radosnu vijest. Ovo Evanđelje je radosna vijest za tebe i mene i želi pobuditi radost. Koliko puta smo na proslavi Imena Marijina čuli ovo Evanđelje? Želim se pitati kako se Bog meni objavio, kako je pohodio moju obitelj, moju kuću? Preko kojih ljudi Bog dolazi u moj život? Tko je osoba kojoj se radujem? Koje su situacije u mom životu u kojima je Bog bio prisutan u mom životu? Danas je dan zahvalnosti za cijelu župnu zajednicu. I mi se danas poput Marije želimo trgnuti, da Duh Sveti zapali onaj oganj ljubavi u meni da se pitam: ‘Kuda ide moj život? Kako ide moja vjera? Na koji način želim Bogu zahvaljivati u svome životu? Postoji li netko ili nešto što me od Gospodina udaljava? Nešto što me sputava u ispovijedanju moje vjere? Postoji li nešto što bi u mom životu želio ukloniti, maknuti?' Evanđelje kaže: ‘Na tu se riječ ona smete’. Upravo to je kršćanin, koji ne uzima sve ‘zdravo za gotovo’, nego danas treba biti dan potpuno drugačiji od svih drugih u godini, dan u kojem od Boga primamo velike milosti”, kazao je u homiliji vlč. Vučak.


Dodao je kako “Bog nije diktator, on ti daje slobodnu volju da se odlučiš: hoćeš li ići s Njime, hoćeš li vršiti Njegovu volju ili ćeš ići svojim putem? Bog te i dalje voli, ali po čijoj će riječi biti? To ovisi o nama danas. Da odlučimo: hoću li ići istim putem, hoću li si uzeti još vremena ili ću barem malo promijeniti svoj život?” 
 
Na kraju homilije vlč. Vučak pozvao je vjernike da pohite “ususret Gospodinu na ovoj svetoj misi, da nas Duh Sveti osjeni, da pođemo radosni u ovaj svijet.”


 
Proslavi Imena Marijina prisustvovali su brojni župljani iz Čučerja, okolnih mjesta, Zagreba, a Čučerčane je posebno razveselio dolazak žena iz Društva sv. Elizabete iz Župe Pohoda BDM iz Vinagore. Župnik Župe Vinagora vlč. Dragutin Gereci predvodio je večernju svetu misu, u koncelebraciji sa župnikom iz Zagorskih Sela vlč. Majkom Rušecom.


Nedjeljnom svečanom slavlju prethodila je trodnevna duhovna priprava, a svete mise na trodnevnici predvodio je fra Franjo Vuk, tajnik za formaciju i studije iz Župe sv. Leopolda Mandića iz zagrebačke Dubrave.

Aleksandra Marković,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: