HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.07.2022.

Proslava bl. Marije Propetog Isusa Petković u Župi sv. Josipa na Trešnjevci



Spomendan bl. Marije Propetog Isusa Petković proslavljen je 9. srpnja 2022. godine u Župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio ovogodišnji mladomisnik vlč. Antonio Kovačić.



Slavlje spomendana pripravili su Poslanici Milosrđa sa sestrama Kćeri Milosrđa. Prije sv. mise predmolili su krunicu s razmatranjima radosnih otajstava bl. Marije Propetog. Slavlje su otvorila djeca Dječjeg vrtića "Marija Petković" iz Zagreba pjesmom i recitacijom Blaženici, dok su u svečanoj procesiji unijete relikvije bl. Marije Propetog.



Propovjednik vlč. Antonio Kovačić zapitao se zašto je Crkva pred nas stavila na ovaj dan evanđelje o mladiću koji nije spreman potpuno slijediti Isusa, kada pred sobom imamo ženu kojoj nije bio problem ostaviti sve bogatstvo u kojem je živjela i posvetiti se drugima koji su u potrebi. Istakao je onu drugu evanđeosku riječ: Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.

Bezimeni čovjek svojim moralno-etičkim savršenstvom, odnosima s drugim ljudima, želi steći Vječni život. Ali Isus propuštajući prve tri zapovijedi govori da taj bezimeni čovjek manjka u odnosu s Bogom jer je rob svoga blaga. Isusu nije potrebno da smo mi savršeni jer to nije dovoljno ni nužno za Vječni život, za koji je potreban bezrezervni odnos s Bogom. Zato nije spreman ni riskrirati u odnosu s Bogom, on ne može odmoriti s Bogom jer mu ne zna prinijeti ono svoje najvrijednije, dati svoje najvrjednije Isusu da se drugi time okoriste. To nije moguće nijednom čovjeku ako radi vlastitim snagama, ali ako dopustimo Bogu i njemu prepustimo blago, slušajući Njega što želi da napravimo s njime, tada Bogu postaje sve moguće. Tada stupamo u istinski odnos s njime gdje On kroz mali prozor našeg srca ispušta rijeku svoje milosti za nas i za druge. Onda se ostvaruje i vršenje zapovijedi koje nas upućuju na drugoga, ali ne radi nas samih, radi našeg savršenstva, već radi drugoga, jer Bog se učinio čovjekom za drugoga.



U koncelebraciji na slavlju spomendana bili su župnik vlč. Damir Ocvirk, župni vikar vlč. Hrvoje Maltarić, novi župni vikar mladomisnik vlč. Mate Cikoja i vlč. Ivan Damjanović. Mladomisnici su na kraju slavlja vjernicima udijelili mladomisnički blagoslov, a štovatelji bl. Marije Propetog imali su priliku častiti njene relikvije.

Slavlju spomendana prethodila je trodnevna priprava koju su također predvodili ovogodišnji mladomisnici.



Prvi dan trodnevnice euharistijsko slavlje je predslavio vlč. Petar Belina. Prije mise Muška molitvena zajednica župe molila je krunicu sv. Josipu koju su čitanjem razmatranja o otajstvima krunice iz pouka bl. Marije Propetog obogatili Poslanici Milosrđa.



Drugi dan trodnevnice euharistijsko slavlje je predslavio vlč. Krešimir Babić, a prije mise sestre Kćeri Milosrđa su pripremile klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kojem se posebno molilo za nova duhovna zvanja.



Treći dan trodnevne priprave euharistijsko slavlje je predslavio vlč. Filip Šešek. Župnik vlč. Damir Ocvirk je prije mise predvodio klanjanje križu prema riječima i promišljanjima bl. Marije Propetog Isusa Petković kojoj je križ bio temeljna duhovnost.

s. M. Jasna Crnković
Ispišite stranicu: