HR

Aktualnosti

Objavljeno: 21.01.2024.

Proslava 10. obljetnice postojanja Kluba "Sv. Franjo"

U subotu 20. siječnja 2024. u Župi Bezgrešnog začeća BDM, Malešnica-Oranice, Klub „sv. Franjo“ proslavio je 10. obljetnicu svoga djelovanja. Proslava obljetnice započela je svetom misom koju je predvodio fra Vjeran Lazić, župni vikar u Kloštar Ivaniću, u koncelebraciji s rektorom zagrebačke katedrale mons. Zlatkom Korenom, kao predstavnikom Zagrebačke nadbiskupije.



Govoreći o osobama s intelektualnim poteškoćama fra Vjeran je istaknuo da one nikako ne bi smjele biti objekt crkvenog pastorala, već subjekt čije je temeljno poslanje ljudima oko sebe darivati iskrenu i nesebičnu ljubav pobuđujući naposljetku to isto kod njih samih. Na taj način, nastavlja fra Vjeran, takve osobe postaju jasan podsjetnik na bezuvjetnu i neograničenu ljubav koju nebeski Otac ima prema svakome od nas, djece Božje.



Po završetku svete mise voditeljica Kluba „sv. Franjo“ Viktorija Šalić ukratko je predstavila sve aktivnosti toga kluba kroz proteklih deset godina te uručila zahvalnice njenim članovima i volonterima. Prikazan je također kratak film s osvrtom na brojna događanja tijekom svake od 10 godina postojanja ovog kluba. Druženje je nastavljeno u neformalnom tonu uz agape, prigodnu rođendansku tortu te uvijek prisutnu pjesmu i ples.



Klub „sv. Franjo“ zajednica je roditelja koji imaju djecu s intelektualnim poteškoćama, a u radu s njima pomažu im volonteri. Susreti se odvijaju najčešće subotom i vikendima budući da su tada roditelji uglavnom prepušteni sami sebi. Pjesma, ples i zabava uvijek su glavni dio njihovih druženja, ali tu su naravno i ostale aktivnosti poput odlaska na izlete, izrade božićnih čestitki i ilustracija križnoga puta te naravno, zajedničke molitve. Druženja se održavaju na različitim mjestima - u dvoranama, župnim pastoralnim centrima, a ponekad i u prirodi.



Suradnja Župe Bezgrešnog začeća BDM, Malešnica-Oranice i Kluba „sv. Franjo“ započela je prošle, 2023. godine, a plodnoj suradnji svjedoči činjenica da u klubu trenutno djeluje 15-ak naših župljana koji se kroz razgovor, pjesmu i druženje trude izmamiti djeci osmijeh na lice. Jedan od volontera, koji uz studiranje i ostale obveze pronalazi vremena za rad s djecom, ističe da je poseban osjećaj provesti tih nekoliko sati tjedno s njima, pogotovo kada vidi njihova nasmijana lica. Stoga potiče i ostale da se uključe u volontiranje, jer mali dio našeg vremena njima može puno značiti!

Župa Bezgrešnog začeća BDM, Malešnica-Oranice
Ispišite stranicu: