HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.08.2020.

Prošćenje posvećeno sv. Jeleni Križarici u žumberačkome selu Cerniku

 
Foto: YouTube screenhot
 
U nenastanjenome žumberačkom selu Cernik s južne strane brda Hum u nedjelju 23. kolovoza 2020. obilježit će se 20. jubilarno proštenje u čast sv. Jelene Križarice te stota obljetnica posvećenja kapele njoj u čast. Euharistijsko slavlje u 11 sati predslavit će vlč. Ivan Vučak, župnik Župe Presvetog Trojstva Krašić i upravitelj Župe sv. Marije Magdalene iz Oštrca kojoj selo pripada.

Foto: Facebook Župe Krašić - "Proslava sv. Jelene Križarice u Cerniku", 2019.


Kapelica posvećena sv. Jeleni Križarici iz 1920. godišnje je tradicionalno mjesto susreta svih iseljenih Cerničana, njihovih potomaka i prijatelja iz cijeloga svijeta koji svake godine, kada se na nedjelju nakon 18. kolovoza služi sveta misa i održava proštenje, dođu u svojoj rodno selo. Odluka je to koju su na svečanosti otvorenja prilikom obnove kapelice i uređenja seoskoga puta donijeli sami Cerničani u listopadu 1999.

I dok je prema popisu stanovništa iz 2011. u selu živjelo samo jedanaestero stanovnika, danas je ono nenastanjeno. Kao svjedok skromnoga života nekadađnjih obitelji koje su uglavnom živjele od poljoprivrede, još uvijek, prkoseći vremenu, stoje male cerničke kuće i drevna kapela.

U povijesnim dokumentima Cernik se spominje još u 13. stoljeću, a iz njega potječu slavni kipar i drvorezac Josip Joso Kopriva (1934. – 2004.) kao i samouki kipar Nikola Kopriva (1920. – 1996.) kojemu su posthumno organizirane izložbe u Suradnji Muzeja anđela u Varaždinu i Gradskog muzeja Koprivnica u Studiju galerije u Hlebinama.
Ispišite stranicu: