HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.01.2018.

Promicatelji štovanja brata Ivana Bonifacija Pavletića na Trnjanskoj Savici



U nedjelju, 21. siječnja 2018., nakon jutarnjih svetih misa predstavio je pater Mariano Passerini, pripadnik rimske Družbe Sinova Bezgrješne, pokojnoga subrata Ivana Bonifacija Pavletića, Hrvata, za kojega se u Rimu vodi postupak za proglašenje blaženikom. Pater Mariano Passerini predočio je vjernicima lik Ivana Pavletića prateći njegov život od rođenja u Zbjegovači kod Kutine 1864., preko njegova životnoga puta – odrastanja bez prerano umrlih roditelja - učenja zanata za postolara, rada u Grazu i druženja u ''Društvu katoličke radničke mladeži'' do redovnika u Družbi Sinova Bezgrješne i njegove prerane smrti  na glasu svetosti u 33. godini od tuberkuloze 1897. u Rimu.

Utemeljitelj Družbe Sinova Bezgrješne Luigi Maria Monti uočio je brzo da se brat Ivan ističe u Družbi evanđeoskim krepostima poniznosti, poslušnosti te dubokim euharistijskim i molitvenim životom, požrtvovnosti u radu s bolesnicima, djecom bez roditelja i mladeži odgajajući ih svako prema njegovim sposobnostima i darovima koje je primilo od Boga, nadahnut slikom Bezgrješne koja osvjetljava služenje u ljubavi. Prepoznavši Pavletićeve ljudske sposobnosti, uravnoteženost, duhovnu mudrost i osobitu duhovnost, utemenitelj Družbe povjerio mu je i važnu službu – odgoj mladih redovnika. Pavletić im je pružao svjedočanstvo posvećenog života, uzornog redovnika, služitelja ljubavi, osobe molitve, osobe blage poslušne i ponizne, primjer svetosti.

Pavletićeva su subraća svoje dojmove o njegovoj svetosti zabilježila odmah nakon njegove smrti i pohranili ih uz njega u lijesu. Pronađena su 2008. god. prilikom prijenosa njegovih posmrtnih ostataka s rimskoga groblja Campo Verano u crkvu Generalne kuće Družbe u Rimu. Intenziviran je potom proces za  Pavletićevo proglašenje blaženim i upoznavanje hrvatske javnosti s tim mladim svjedokom evanđelja, s tim  biserom, zakopanim negdje u našem sjećanju i našem srcu, biserom koji izvučen iz zemlje treba svijetliti i u Hrvatskoj, da taj biser prepoznaju i u Hrvatskoj kao što ga prepoznaju njegova braća u Rimu koja zdušno rade na promicanju štovanja brata Bonifacija, kako ga je znakovito nazvao utemeljitelj Družbe Luigi Maria Monti pri Pavletićevu primanju u Družbu.

Dvojica  braće iz Družbe Sinova Bezgrješne došla su iz Rima trajno živjeti u Kutinu radi promicanja štovanja brata Ivana Bonifacija Pavletića u njegovu zavičaju i u cijeloj Hrvatskoj. Zahvalni su župniku Antunu Vukmaniću i župljanima Trnjanske Savice što su imali priliku govoriti o životu i svetosti brata Ivana Bonifacija Pavletića, a župljani su zahvalni p. Marianu Passeriniju što im je približio život brata Ivana Bonifacija Pavletića, osobe na glasu svetosti.   
                         
Marija Znika,
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: