HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.05.2018.

Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata



Proljetni susret hrvatskih rimskih studenata prigodom proslave blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza održan je u nedjelju, 6. svibnja 2018. u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.

Svečano euharistijsko slavlje u koncelebraciji s četrdesetak svećenika na studiju ili službi u Rimu predvodio je vlč. Ante Vidović, svećenik Banjolučke biskupije, student crkvenoga prava na Papinskom lateranskom sveučilištu, član Papinske crkvene akademije. Na svetoj je misi sudjelovala i hodočasnička skupina iz Dubrovnika predvođena katedralnim župnikom don Stankom Lasićem.


 
U homiliji o evanđelju VI. vazmene nedjelje, vlč. Ante Vidović osobito se osvrnuo na Isusovu riječ „Ostanite u mojoj ljubavi“. Spomenuo je aktualni slučaj maloga Alfieja, za kojega se, među ostalim, zauzeo i papa Franjo.

Žalosti nas postupak onih koji su mogli i trebali pomoći, a nisu to učinili. Međutim, zadivljuje nas primjer ustrajne ljubavi koju su Alfiejevi roditelji iskazali prema svome bolesnom djetetu, napomenuo je vlč. Vidović te zaključio da unatoč zlu u svijetu ne smijemo zaboraviti na toliko dobro koje se događa.

Također je naglasio primjer sv. Leopolda Bogdana Mandića koji je svakodnevno ustrajavao u malenoj ispovjedaonici jer ga je vodila ljubav prema ljudskim dušama. Uz ovoga franjevca kapucina, istaknuo je i bl. Ivana Merza, laika i katoličkoga intelektualca, koji je rođen 1896. godine u Banjoj Luci, a preminuo s 32 godine u Zagrebu.

Blaženi Ivan Merz prošao je put svetosti i sazrijevanja u vjeri, potpomognut osobito ljubavlju prema Presvetoj Euharistiji i Kristovoj Crkvi. Na taj način jedan i drugi, sv. Leopold i bl. Ivan, postaju nadahnuće za hrvatske studente u Rimu da i oni svoju službu prihvate na duhovnu dobrobit svoga naroda, zaključio je vlč. Vidović.


 
Tijekom euharistijskoga slavlja pjevao je Ženski zbor Korezin iz mjesta Čavle kod Rijeke sa svojom predsjednicom Željkom Frlan, a pod ravnanjem mo. Dražena Žmaka. Nakon svete mise uslijedio je kratki koncert u kojem je Zbor Korezin izveo skladbe sakralne, religiozne i rodoljubne naravi.
 
Susret je zatim nastavljen prigodnim druženjem u zavodskim prostorijama.
 
Tekst: Franjo Frankopan Velić
Foto: Marko Martić
 
Ispišite stranicu: