HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.06.2019.

Projekcija dokumentarnog filma o izvornoj slici Božjega milosrđa u dvorani Vijenac


U povodu 85. obljetnice nastanka izvorne slike Božjega milosrđa Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u suradnji s Koordinacijom štovatelja Božjega milosrđa organizira projekciju dokumentarnoga filma „Izvorna slika Božjega milosrđa. Neispričana priča o nepoznatom remek-djelu“. Projekcija filma redatelja Daniela diSilve u produkciji nakladničke kuće Springtime Productions održat će se uoči svetkovine Presvetog Srca Isusova, u četvrtak, 27. lipnja u 20 sati u dvorani Vijenac (Kaptol 29a). Ulaz je besplatan!

Izvorna slika Božjega milosrđa naslikana je 1934. godine u malom ateljeu u Vilniusu (Litva) u nazočnosti sv. Marije Faustine Kowalske. Dovršeno remek-djelo potom se mnogo puta premiještalo. Utočište je nalazila u napuštenim crkvama i tajnim skrovištima i tako izbjegla zapljenu od strane Sovjetske vlasti. Nakon što je uspjela umaći svim pogibeljima, izvorna slika se čudesno, doduše uz puno muka, vratila kući, u Vilnius. Prvi put u svojoj povijesti visi iznad glavnog oltara u svetištu Božjega milosrđa.

Film u Hrvatskoj distribuira vlč. Željko Rakošec, svećenik Vojnog ordinarijata i policijski kapelan u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj koji je za HKM rekao kako dokumentarni film prvi put prati povijest izvorne slike Božjega milosrđa. „Govori o povijesti njenog nastanka, ‘nestanka’ i pronalaska, a sastoji se od šarolikog kolaža razgovora s povjesničarima, kardinalima, biskupima, redovnicima i umjetnicima”, tumači naš sugovornik te nastavlja: “Među svjedocima su kardinal Stanisław Dziwisz iz Krakova, kardinal Christoph Schönborn iz Beča, biskup Robert Barron iz Los Angelesa, nadbiskup Gintaras Grušas iz Vilniusa, nadbiskup Tadeusz Kondrusiewicz iz Minska i Mahilyowa, pomoćni biskup Henryk Ciereszko iz Białystoka (biograf bl. Michała Sopoćka), o. Leo Maasburg (duhovnik sv. Majke Terezije iz Kolkate), č. s. Dominika Steć (istraživačica o životu sv. Faustine), George Weigel (biograf sv. pape Ivana Pavla II.), dr. Irena Vaišvilaitė (veleposlanica Litve pri Svetoj Stolici), komičar Jim Gaffigan, glazbenik Harry Connick Jr. Film je nastao u produkciji nakladničke kuće Springtime Productions, a prijevod filma na hrvatski potpisuje Jelena Vuković.

Dokumentarni film „Izvorna slika Božjega milosrđa” dostupan je i može se naručiti elektroničkom poštom na adresi rakosec@gmail.com. Vlč. Rakošec naglašava kako se film neće prodavati, no preporučena donacija za podmirenje troškova iznosi 20 kn.

Opširnije na poveznici.

Filmska najava dostupna je na poveznici.

https://hkm.hr/vjera/pogledajte-dokumetarni-film-izvorna-slika-bozjega-milosrda-u-hrvatskom-prijevodu/ 
Ispišite stranicu: