HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.12.2023.

Prof. dr. sc. Josip Baloban dobitnik Državne nagrade za znanost za životno djelo



Profesor emeritus Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Josip Baloban dobitnik je Državne nagrade za znanost u 2022. godini za životno djelo za ukupni znanstveno-istraživački, stručni i organizacijski rad u području humanističkih znanosti, polje teologija.

Profesor emeritus Josip Baloban najkompetentniji je suvremeni stručnjak iz pastoralne teologije na hrvatskom jezičnom području. Zaslužan je za doprinos razvoju teološke znanosti, osobito pastoralne teologije na hrvatskoj i srednjoeuropskoj razini. Bio je voditelj međunarodnih znanstvenih projekata za RH u pastoralnoj teologiji u postkomunističkim zemljama i o europskim vrijednostima. Svojim znanstveno-istraživačkim radom pridonio je da je hrvatska teologija postala prepoznatljiva u europskim razmjerima, a njegov interdisciplinarni pristup ostavio je traga na više razina, kao npr. na Sveučilištu u Zagrebu, u crkveno-teološkoj djelatnosti kao član Konferencije pastoralnih teologa njemačkog govornog područja i Udruženja pastoralnih teologa Srednje i Istočne Europe. Također je zaslužan za rad na oblikovanju teološkog studija KBF-a Sveučilišta u Zagrebu i njegovu povezivanju s inozemnim znanstvenim institucijama. Pridonio je razvoju Sveučilišta u Zagrebu kao član Senata i raznih senatskih radnih skupina i povjerenstava, kao član saborskog Odbora za etiku u znanosti i obrazovanju, kao član Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje. Njegov ukupni znanstveni, pedagoški, crkveni i društveni rad prepoznat je ovime i na Državnoj razini te mu je na osnovu svega navedenoga dodijeljena nagrada za životno djelo.
 
Odluka je donesena na sjednici Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost održanoj 13. studenoga 2023. godine. Osim profesora emeritusa Josip Baloban, godišnju nagradu za znanost (područje humanističkih znanosti) dobio je prof. dr. sc. Ivan Karlić.

Prof. dr. sc. Ivan Karlić, redoviti profesor u trajnom zvanju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, vrsni je stručnjak u dogmatskoj teologiji u Hrvatskoj. Nagrađuje se Državnom nagradom za značajno znanstveno postignuće u području humanističkih znanosti, polje teologija, grana dogmatska teologija, za autorsku knjigu Bogočovjek Isus Krist, Mesija, Sin Božji, Spasitelj. To je djelo prva sustavna i sveobuhvatna kristologija na hrvatskome govornom području koja sve važne kristološke i soteriološke teme obrađuje kako u povijesnom razvitku tako i u suvremenome teološkom diskursu te je kao referentno djelo i temelj kristološke misli na hrvatskome jeziku i standardizacijsko mjerilo te kriterij hrvatske jezične i stručne terminologije. Knjiga je i rezultat vlastite teološke vizije i kao takva je nezaobilazna kao znanstveno i studijsko polazište za daljnja teološka istraživanja u području kristološke misli u dogmatskoj teologiji u Hrvatskoj.
Ispišite stranicu: